Το βασκικό cheesecake, γνωστό και ως «καμένο cheesecake», έχει κατακλύσει τον γαστρονομικό κόσμο, αναδύοντας από τις ρίζες της στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας για να γίνει μια παγκόσμια αίσθηση γλυκού. Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της Νέας Υόρκης ή της Ιταλίας, η βασκική έκδοση αποφεύγει τη βάση μπισκότου και το γυαλιστερό φινίρισμα για ένα ρουστίκ, καραμελωμένο εξωτερικό που περικλείει ένα πολυτελές κρεμώδες εσωτερικό. Αυτό το απλό επιδόρπιο είναι μια μελέτη των αντιθέσεων, που αναμειγνύει τον ελαφρώς πικρό χαρακτήρα του εξωτερικού του με τον γλυκό, πικάντικο πλούτο μέσα του.
Η προέλευση του βασκικού cheesecake εντοπίζεται στο La Viña, ένα μικρό μπαρ στο Σαν Σεμπαστιάν, όπου πρωτοδημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990. Από τότε, η συνταγή έχει εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα, με κάθε σεφ να προσθέτει τη μοναδική του ανατροπή. Η γοητεία του cheesecake δεν βρίσκεται μόνο στη γεύση του αλλά και στην ευκολία παρασκευής του. Οι παραδοσιακές συνταγές απαιτούν μόνο μια χούφτα συστατικά: τυρί κρέμα, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και κρέμα γάλακτος. Η απουσία λουτρού νερού και η υψηλή θερμοκρασία του φούρνου συμβάλλουν στο χαρακτηριστικό «καμένο» πάνω μέρος και το εξαιρετικά κρεμώδες κέντρο του.
Αυτό που ξεχωρίζει το βασκικό cheesecake είναι η σκόπιμη απομάκρυνσή του από την τελειότητα. Η έλλειψη κρούστας και η καραμελωμένη κορυφή αψηφά τους συμβατικούς κανόνες του cheesecake, καθιστώντας το σύμβολο της γαστρονομικής εξέγερσης. Η υφή του ποικίλλει από ελαφρώς πυκνή έως σχεδόν κρέμα, ανάλογα με τη συγκεκριμένη συνταγή και το χρόνο ψησίματος.
Συστατικά:
- 900 g τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 1/2 φλιτζάνια (300 g) κρυσταλλική ζάχαρη
- 6 μεγάλα αυγά
- 2 φλιτζάνια (480 ml) κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζανιού (30 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Μια πρέζα αλάτι
Οδηγίες:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ετοιμάζουμε το ταψί: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C. Στρώστε ένα ταψί 23 cm με λαδόκολλα, φροντίζοντας το χαρτί να βρίσκεται τουλάχιστον 5 cm πάνω από την κορυφή από όλες τις πλευρές. Οι πτυχώσεις στο χαρτί θα δώσουν στο cheesecake την χαρακτηριστική του ρουστίκ εμφάνιση.
- Ανακατεύουμε τυρί κρέμα και ζάχαρη: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη μαζί σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν λεία και κρεμώδη, χωρίς να μείνουν σβώλοι. Ξύστε τις πλευρές του μπολ όπως χρειάζεται.
- Προσθέτουμε αυγά: Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ενσωματώνοντας πλήρως κάθε αυγό πριν προσθέσετε το επόμενο. Ξύστε το μπολ μετά από κάθε αυγό.
- Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος: Ανακατέψτε σιγά σιγά την παχύρρευστη κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας (αν χρησιμοποιείτε), ανακατεύοντας μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο. Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά σε αυτό το στάδιο.
- Προσθέτουμε αλεύρι και αλάτι: Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι κατευθείαν στο κουρκούτι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν, φροντίζοντας να μην ανακατευτούν.
- Ρίχνουμε τη ζύμη και ψήνουμε: Ρίξτε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί. Χτυπήστε απαλά το ταψί στον πάγκο για να απελευθερώσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 με 60 λεπτά. Το cheesecake θα φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος και θα πρέπει να ροδίσει και να φουσκώσει στο κέντρο όταν είναι έτοιμο.
- Ψύχουμε και σερβίρουμε: Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει στο τηγάνι σε μια σχάρα. Θα ξεφουσκώσει και θα καθίσει καθώς κρυώνει. Βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, αλλά για την καλύτερη γεύση και υφή, το σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να σερβίρετε, αφαιρέστε το cheesecake από το ταψί, ξεφλουδίστε τη λαδόκολλα και κόψτε σε φέτες. Απολαύστε την κρεμώδη υφή και την πλούσια, καραμελωμένη γεύση αυτού του μοναδικού γλυκού.