Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για πολυάριθμες σωματικές λειτουργίες. Ενώ το ηλιακό φως είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι μπορεί να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να περνούν χρόνο στον ήλιο. Ένας ειδικός στο Baylor College of Medicine μιλάει για τη σημασία της βιταμίνης D και για εναλλακτικούς τρόπους για να λαμβάνετε την καθημερινή σας πρόσληψη. “Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών, την απορρόφηση του ασβεστίου, τη μείωση της φλεγμονής, την προώθηση της ανάπτυξης των κυττάρων και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος”, δήλωσε ο Δρ Mike Ren, επίκουρος καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Baylor. “Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D για μερικούς μήνες και να είναι καλά, αλλά τα παρατεταμένα χαμηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της υγείας των οστών και του θυρεοειδούς”.
Παίρνουμε βιταμίνη D όταν οι υπεριώδεις ακτίνες λάμπουν στο δέρμα, προτρέποντας το σώμα να δημιουργήσει βιταμίνη D3, την οποία το συκώτι και τα νεφρά μετατρέπουν στη συνέχεια στη χρησιμοποιήσιμη βιταμίνη D. Αν και οι άνθρωποι προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους για να νικήσουν τη ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Ren λέει ότι μόνο περίπου 10 έως 30 λεπτά καθημερινής άμεσης έκθεσης στον ήλιο είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η παραγωγή της βιταμίνης. Το αντηλιακό και ο προστατευτικός ρουχισμός μπορούν να αποτρέψουν την απορρόφηση του ηλιακού φωτός- ωστόσο, είναι ασυνήθιστο αυτά τα μέτρα ασφαλείας να επηρεάζουν σοβαρά την παραγωγή βιταμίνης D. “Δεν χρειάζεται να βγαίνετε έξω και να ψήνεστε για να λαμβάνετε την ημερήσια πρόσληψη ηλιακού φωτός. Απλά αφιερώστε λίγα λεπτά από την ημέρα σας για να έχετε κάποια σωματική δραστηριότητα στον ήλιο”, δήλωσε. Το σώμα απορροφά επίσης βιταμίνη D από τα τρόφιμα. Ο Ren λέει ότι οι άνθρωποι με ισορροπημένη διατροφή συνήθως λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Οι άνθρωποι με ανεπάρκεια μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά ψάρια, άπαχες πρωτεΐνες και αυγά για να το αντισταθμίσουν. Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ακόμη και εμπλουτισμένα με βιταμίνη D για όσους χρειάζονται περισσότερη στη διατροφή τους.
Τα συνταγογραφούμενα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν επίσης να βοηθήσουν όσους εργάζονται σε δεύτερη βάρδια ή ζουν σε περιβάλλοντα όπου το ηλιακό φως είναι περιορισμένο. “Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διάφορες παθήσεις που τους εμποδίζουν να πάρουν βιταμίνη D από τα τρόφιμα ή το ηλιακό φως, οπότε είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν όλες τις επιλογές τους”, δήλωσε ο Ren. “Δεν έχει σημασία ούτε από πού παίρνετε τη βιταμίνη D. Είτε πρόκειται για συνδυασμό ήλιου και διατροφής είτε καθαρά από συμπληρώματα, όλες οι μορφές πρόσληψης μπορούν να λειτουργήσουν”. O Ren συμβουλεύει τους ανθρώπους να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στις ετήσιες εξετάσεις τους. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D θα είναι αρχικά ασυμπτωματικά, αλλά ο ετήσιος έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει ελλείψεις που μπορεί να είναι δείκτες νεφρικών ή παραθυρεοειδικών παθήσεων. “Εάν υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας θέσει σε ένα σχέδιο φροντίδας που περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα συμπληρώματα που έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή”, δήλωσε o Ren.