Τα vegan μπέργκερ είναι μια υπέροχη εναλλακτική στα κλασικά μπιφτέκια, γεμάτα πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και γεύση. Φτιάχνονται εύκολα με όσπρια, λαχανικά και μπαχαρικά. Δοκιμάστε αυτή την πεντανόστιμη συνταγή!
Υλικά (για 4 μπέργκερ):
- 1 κονσέρβα ρεβίθια ή μαύρα φασόλια (240 γρ. στραγγισμένα)
- ½ κούπα βρώμη ή τριμμένη φρυγανιά
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας ή ταμάρι
- 1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά, για πιο τυρένια γεύση)
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ½ κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, πολτοποιήστε τα ρεβίθια ή τα φασόλια με ένα πιρούνι (να μείνουν μερικά κομμάτια για υφή).
- Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέστε λίγη παραπάνω βρώμη ή φρυγανιά.
- Πλάστε 4 μπιφτέκια και βάλτε τα στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε να σφίξουν.
- Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, ψήστε τα για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Εναλλακτικά, ψήστε τα στον φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά.
- Σερβίρετε σε ψωμάκια με φυτική μαγιονέζα, ντομάτα, μαρούλι και αβοκάντο.
Απολαύστε ένα γευστικό, σπιτικό vegan μπέργκερ γεμάτο θρεπτικά συστατικά!