12.2 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Διατροφή επανάληψη: Είναι η επαναλαμβανόμενη διατροφή καλή για τον ύπνο σας;

Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, η σκέψη της προετοιμασίας ενός υγιεινού δείπνου μπορεί να φαίνεται τρομακτική. Αν και, μπορείτε πάντα να επιλέξετε να παραγγείλετε φαγητό, αλλά παρόλα αυτά να επιλέξετε ένα σταθερό γεύμα “to go”. Η γοητεία έγκειται στην ευκολία να έχετε έτοιμο ένα αξιόπιστο γεύμα, επιτρέποντας τον έλεγχο της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και την απλοποιημένη εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων. Ενώ η ρουτίνα της καθημερινής κατανάλωσης των ίδιων τροφών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των θερμίδων και στην αποτελεσματικότητα της προετοιμασίας των γευμάτων, παρουσιάζει ένα πιθανό μειονέκτημα. Οι διατροφικοί περιορισμοί προκύπτουν όταν κάποιος χάνει την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που παρέχονται από διάφορα λαχανικά και πηγές πρωτεΐνης. Επιπλέον, η μονοτονία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία διατήρησης της ρουτίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυνητικά δελεάζοντας τα άτομα προς λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

ipnos 1 1

Η σύνδεση μεταξύ περιορισμένων διατροφών και προτύπων ύπνου

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και των προτύπων ύπνου, όπως υποδεικνύεται από ένα άρθρο του 2013 στο Appetite. Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες τη νύχτα εμφανίζουν μικρότερη ποικιλία διατροφικών επιλογών σε σύγκριση με εκείνα που τηρούν τις συνιστώμενες 7 έως 8 ώρες νυχτερινού ύπνου. Η μελέτη του 2013 στο Appetite εξετάζει τον αντίκτυπο των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά στη διάρκεια του ύπνου. Η μικρότερη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C, νερού βρύσης, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης, λυκοπενίου και σεληνίου. Αντίθετα, ο παρατεταμένος ύπνος (άνω των 9 ωρών) συσχετίζεται με μειωμένη κατανάλωση θεοβρωμίνης και χολίνης, με το αλκοόλ να συνδέεται με παρατεταμένη διάρκεια ύπνου. Συγκεκριμένα, η ανάγκη ενός ενήλικα για 9 ώρες ύπνου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια υποκείμενη διαταραχή ύπνου ή ιατρικό πρόβλημα.

Ο ρόλος της δίαιτας στην ποιότητα του ύπνου

Ο ποιοτικός ύπνος περιλαμβάνει την ισορροπία του ύπνου βραδέων κυμάτων (βαθιάς) και του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών), καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία της μνήμης. Η ανασκόπηση του 2016 στο Advances in Nutrition υπογραμμίζει την επίδραση της διατροφικής σύνθεσης στα στάδια του ύπνου. Οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες μπορεί να διαταράξουν αυτά τα στάδια, ενώ η συμπερίληψη ψαριών και λαχανικών βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας. λιγότερο από το 16% της θερμιδικής πρόσληψης από πρωτεΐνες εμποδίζει την έναρξη του ύπνου, αλλά η υπέρβαση του 20% μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές αφυπνίσεις.

Ο αντίκτυπος της στέρησης ύπνου

Ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί διατροφικές επιλογές που χαρακτηρίζονται από την προτίμηση για ανθυγιεινές επιλογές, ιδιαίτερα εκείνες που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες. Ένα άρθρο του 2014 στο Physiology & Behavior υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η κούραση προκαλεί αυξημένα σνακ και μια τάση για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Η επιθυμία για αυτά τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου συνδέεται με την αναζήτηση ευχαρίστησης και ανακούφισης από το ψυχικό στρες, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση μεταξύ ύπνου και διατροφικών συνηθειών.

ionos

Ξεκλείδωμα της συνέργειας ύπνου-διατροφής: Η μεσογειακή διατροφή

Αν και καμία δίαιτα δεν ισχυρίζεται ότι εγγυάται καλύτερο ύπνο, μια ανασκόπηση του 2023 στο Frontiers in Nutrition δίνει έμφαση στη μεσογειακή διατροφή. Η εστίαση αυτής της δίαιτας σε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια συνδέεται με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου. Συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν τον ύπνο, όπως τα κεράσια πλούσια σε μελατονίνη, υπογραμμίζουν την πιθανή επίδραση των διατροφικών επιλογών στα αποτελέσματα του ύπνου.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα