18.1 C
Athens
Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025

Επιλογές θαλασσινών που βοηθούν την καρδιά – και τον πλανήτη μας 

Η κατανάλωση θαλασσινών είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία της καρδιάς, καθώς και για την προστασία του πλανήτη μας. Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, επιλέγοντας βιώσιμες πηγές θαλασσινών, μπορούμε να μειώσουμε την περιβαλλοντική μας επίπτωση.

fagito13

Οφέλη για την καρδιά

  1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και η ρέγγα, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση αυτών των ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.
  2. Πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά: Τα θαλασσινά παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των κυττάρων. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες D και B12, καθώς και σε μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που συμβάλλουν στη γενική υγεία.
  3. Χαμηλές θερμίδες: Πολλά θαλασσινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, κάνοντάς τα ιδανικά για μια υγιεινή διατροφή.

Βιώσιμες επιλογές

Η βιωσιμότητα είναι κρίσιμη όταν πρόκειται για την επιλογή θαλασσινών. Η υπεραλίευση και η καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων απειλούν όχι μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Ακολουθούν μερικές επιλογές:

  1. Ψάρια από βιώσιμες πηγές: Επιλέξτε ψάρια που προέρχονται από βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, όπως ο σολομός από εκτροφή που τηρεί περιβαλλοντικά πρότυπα.
  2. Οστρακοειδή: Τα οστρακοειδή, όπως οι γαρίδες και οι μύδια, έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τα ψάρια. Η εκτροφή τους είναι συνήθως πιο βιώσιμη.
  3. Αλιεία με υπεύθυνες πρακτικές: Αναζητήστε σήματα βιωσιμότητας, όπως το Marine Stewardship Council (MSC) ή το Aquaculture Stewardship Council (ASC), που πιστοποιούν τη βιωσιμότητα των προϊόντων θαλασσινών.

fagito 23

Συμπερασματικά, η κατανάλωση θαλασσινών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιά μας, ενώ παράλληλα μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη, επιλέγοντας βιώσιμες πηγές. Η ισορροπημένη διατροφή με θαλασσινά είναι μια νίκη για την υγεία μας και το περιβάλλον.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα