Το χταπόδι είναι ένα άπαχο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά θαλασσινό που είναι δημοφιλές ως μία υγιεινή πηγή πρωτεΐνης. Με το προφίλ χαμηλών λιπαρών και χαμηλών θερμίδων, το χταπόδι μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Συστατικά:
- 500 γρ χταπόδι καθαρισμένο
- 250 γραμμάρια μακαρόνια ή κοχύλια ζυμαρικών
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ή κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτες σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- Φρέσκα λεμόνι, για το σερβίρισμα
Οδηγίες:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέστε το καθαρισμένο χταπόδι και μαγειρέψτε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί δοκιμάζοντας με ένα πιρούνι. Μόλις γίνει, αφαιρέστε από το νερό και αφήστε το να κρυώσει. Κόψτε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ντομάτες σε κυβάκια. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας για να σβήσει το τηγάνι και να μαζέψετε τυχόν γεύσεις από τα υλικά. Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια ή τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέστε το χταπόδι στη σάλτσα ντομάτας και ζεστάνετε. Συνδυάστε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά με τη σάλτσα, ανακατεύοντας απαλά. Σερβίρουμε το χταπόδι και τα μακαρόνια σε πιάτα, περιχύνουμε με την σάλτσα και γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό ή κόλιανδρο. Σερβίρουμε με φέτες φρέσκου λεμονιού στο πλάι. Απολαύστε το λαχταριστό σας χταπόδι με μακαρόνια , ένα πιάτο γεμάτο μεσογειακές γεύσεις!