10.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Έξυπνες επιλογές για να περιορίσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου

Η αλήθεια είναι ότι η γλυκιά γεύση αποτελεί από τις πρώτες γεύσεις που αναγνωρίζουμε ενστικτωδώς από τους πρώτους μήνες ζωής μας. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, χρόνιες φλεγμονές, καρδιαγγειακές παθήσεις, γήρανση του δέρματος κ.α. Συνεπώς, πώς πραγματικά μπορούμε να την έχουμε στη διατροφή μας;

zaxari 1

Ποια τρόφιμα περιέχουν κρυφά ζάχαρη;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, με τον όρο «ζάχαρη» καθώς και με «άλλες πηγές ζάχαρης» ή «κρυφές πηγές ζάχαρης» δεν αναφερόμαστε μόνο στη ζάχαρη που περιέχεται στα γλυκά και στα αναψυκτικά ή αυτή που προσθέτουμε στον καφέ μας. Αναφερόμαστε συχνά και σε άλλα τυποποιημένα τρόφιμα που αναφέρουν τη ζάχαρη…αλλιώς!

Ενδεικτικά, ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν κρυφά ζάχαρη είναι:

  • τα αναψυκτικά, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 10-12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη το καθένα
  • οι μαρμελάδες
  • τα γλυκά του κουταλιού
  • οι περισσότεροι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων
  • οι κύβοι ζωμού μαγειρικής
  • τα διάφορα είδη σος και σάλτσες, όπως είναι η κέτσαπ
  • οι κονσέρβες τροφίμων
  • είδη σνακ, όπως είναι τα παξιμάδια

 

Η ζάχαρη λοιπόν βρίσκεται κρυμμένη μέσα και πίσω από πολλά τρόφιμα και λέξεις που υποδηλώνουν την παρουσία της. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 56 περίπου διαφορετικές ονομασίες που δείχνουν την παρουσία της.

Διατροφικές ετικέτες και ζάχαρη

Η αλήθεια είναι ότι κοιτάζοντας τα τρόφιμα, πλέον και με βάση τη νομοθεσία τροφίμων μπορείς πραγματικά να αναζητήσεις εκείνα που μπορούν να έχουν λιγότερη ζάχαρη και με αυτό τον τρόπο περισσότερα οφέλη για την υγεία σου. Οι διατροφικές ετικέτες είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη σύσταση του τροφίμου και πόσα σάκχαρα περιέχει. Προτίμησε, να αναζητήσεις:

  • «Χαμηλά σε ζάχαρη» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5γρ ζάχαρη ανά 100γρ για στερεές τροφές ή λιγότερο από 2,5γρ. ζάχαρη ανά 100ml για υγρά.
  • «Χωρίς ζάχαρη» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 0.5 γρ ζάχαρη ανά 100 γρ.
  • «Χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη» χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα δεν περιέχουν επιπρόσθετους μονοσακχαρίτες ή δισακχαρίτες ή άλλη ουσία με γλυκαντική ιδιότητα όπως είναι η φρουκτόζη ή το μέλι.

Προτάσεις κατανάλωσης…χωρίς ζάχαρη

Και επειδή η γεύση και η διατροφή πάνε μαζί, παρακάτω σου έχω κάποιες γευστικές προτάσεις να δοκιμάσεις να εντάξεις στα σνακ, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές, για να μειώσεις ακόμα περισσότερο τη ζάχαρη στη διατροφή σου.

  • κεσεδάκι γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μαζί με μπισκότα τύπου digestive «χωρίς ζάχαρη»
  • μπισκότα τύπου πτι-μπερ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μαζί με φυσικό χυμό φρούτων
  • φρυγανιές «χωρίς ζάχαρη» μαζί με αβοκάντο και καπνιστό σολομό
  • κρίσπις ολικής άλεσης «χωρίς ζάχαρη» με λίγο cottage cheese και τοματίνια
  • κρημ – κρακερ «χωρίς ζάχαρη» με ανθότυρο και λίγο μέλι
  • γάλα χαμηλό σε λιπαρά και μπισκότα πολυδημητριακά «χωρίς ζάχαρη»
  • μπάρες δημητριακών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μαζί με φρούτο εποχής

 

Ό,τι κι αν διαλέξεις τελικά, θυμήσου να απολαμβάνεις την  κάθε σου μπουκιά, το κάθε σου γεύμα!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα