13 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια είναι εστίες μόλυνσης από COVID μέχρι γαστρεντερίτιδα;

Οι λοιμώδεις εστίες του αναπνευστικού σε κρουαζιερόπλοια μπορεί να προκληθούν από μια σειρά παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί COVID) και των ιών της γρίπης. Αυτά μπορούν να μεταδοθούν από αναπνευστικά σταγονίδια και αερολύματα που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι αναπνέουν, μιλάνε, γελούν, βήχουν και φτερνίζονται. Ιστορικά, τα πλοία μεταφοράς στρατευμάτων βοήθησαν επίσης στη διάδοση του θανατηφόρου ιού της γρίπης του 1918 μεταξύ των ηπείρων.

gastrenteritida covid krouaziera

Τα γαστρικά ξεσπάσματα σε κρουαζιερόπλοια είναι εξίσου καλά τεκμηριωμένα. Πάνω από το 90% των γαστρικών εστιών σε κρουαζιερόπλοια προκαλούνται από νοροϊό, ο οποίος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, και μέσω μολυσμένων αντικειμένων ή μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλα παθογόνα, όπως βακτήρια σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό.

Ποιος είναι ο κίνδυνος;

Το 2020, περίπου το 19% των επιβατών και του πληρώματος του Diamond Princess που ελλιμενίστηκαν στην Ιαπωνία βρέθηκαν θετικοί στην COVID. Τελικά, σχεδόν ένας στους τέσσερις επιβάτες και το πλήρωμα του Ruby Princess που ελλιμενίστηκαν στο Σίδνεϊ βρέθηκαν θετικοί.

Ωστόσο, η COVID γενικά παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο στις μέρες μας, με τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν κάποιο επίπεδο ανοσίας από εμβολιασμό ή προηγούμενη μόλυνση. Το ξέσπασμα στο Grand Princess φαίνεται να ήταν πολύ μικρότερο σε κλίμακα.

Μια τριετής μελέτη πριν από την COVID για τη γρίπη (που περιλαμβάνει πυρετό), την οξεία αναπνευστική νόσο (που δεν απαιτεί πυρετό) και τη γαστρονομία σε κρουαζιερόπλοια διαπίστωσε ότι αυτά διαγνώστηκαν σε 32,7%, 15,9% και 17% άρρωστων επιβατών, και 10,9%, 80% και 0,2% του άρρωστου πληρώματος, αντίστοιχα.

Μια ανάλυση δεδομένων από 252 κρουαζιερόπλοια που εισήλθαν σε αμερικανικά λιμάνια έδειξε ότι η συνολική επίπτωση της οξείας γαστρεντερικής νόσου μειώθηκε στο μισό μεταξύ 2006 και 2019. Τα κρούσματα επιβατών μειώθηκαν από 32,5 ανά 100.000 ημέρες ταξιδιού σε 16,9 και τα κρούσματα πληρώματος από 13,5 ανά 100 ημέρες σε .5.00. Αυτή η μείωση μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό βελτιωμένων προτύπων υγιεινής και υγιεινής.

Ο κίνδυνος να αρρωστήσετε με γαστρεντερίτιδα ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μεγαλύτερα πλοία και μεγαλύτερα ταξίδια. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερο είστε σε στενή επαφή με άλλους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα έκθεσης σε μολυσματική δόση ιών ή βακτηρίων.

Γιατί τα κρουαζιερόπλοια είναι εστίες μόλυνσης;

Στα κρουαζιερόπλοια, οι άνθρωποι τείνουν να συνωστίζονται σε περιορισμένους χώρους για παρατεταμένες περιόδους. Αυτά περιλαμβάνουν τραπεζαρίες και κατά τη διάρκεια κοινωνικών δραστηριοτήτων σε καζίνο, μπαρ και θέατρα. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν το περιβάλλον είναι θορυβώδες, καθώς περισσότερα σταγονίδια και αερολύματα ρίχνονται όταν οι άνθρωποι γελούν, φωνάζουν ή μιλούν δυνατά.

Οι επιβάτες μπορεί να προέρχονται από πολλές χώρες, φέρνοντας ενδεχομένως παραλλαγές από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η γρίπη, η οποία είναι συνήθως εποχική (από τέλη φθινοπώρου έως αρχές άνοιξης) στην ξηρά, μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή σε ένα κρουαζιερόπλοιο εάν έχει διεθνείς επιβάτες ή καταπλέει σε διεθνή λιμάνια.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά συμβάλλει επίσης στον κίνδυνο. Μερικοί επιβάτες που ερωτήθηκαν μετά από γαστρονομικές επιδημίες κρουαζιερόπλοιων ανέφεραν ότι ήταν άρρωστοι όταν επιβιβάστηκαν στο πλοίο ή αρρώστησαν, αλλά δεν το αποκάλυψαν επειδή δεν ήθελαν να πληρώσουν για γιατρό ή να τους αναγκάσουν να απομονωθούν ή νόμιζαν ότι δεν ήταν δεν είμαι σοβαρός.

Όσοι αρρώστησαν ήταν πιο πιθανό από εκείνους που δεν πίστευαν ότι η υγιεινή των χεριών και η απομόνωση δεν ήταν αποτελεσματικές στην πρόληψη της μετάδοσης της μόλυνσης και ήταν λιγότερο πιθανό να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας. Δεδομένου ότι η μόλυνση με τα κόπρανα είναι μια σημαντική πηγή μετάδοσης νοροϊού, αυτό είναι ανησυχητικό.

Ενώ συνήθως υπάρχουν επιλογές φαγητού a la carte στο πλοίο, πολλοί άνθρωποι θα επιλέξουν έναν μπουφέ. Από προσωπική εμπειρία, οι λαβίδες τροφίμων χειρίζονται πολλά άτομα, μερικά από τα οποία μπορεί να μην έχουν καθαρίσει τα χέρια τους.

krouaziera gastrenteritida covid

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Το Υπουργείο Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων συνιστά οι εταιρείες κρουαζιέρας να ενθαρρύνουν το πλήρωμα και τους επιβάτες να είναι ενημερωμένοι με τα εμβόλια κατά της γρίπης και της COVID και ενθαρρύνουν όποιον αρρωστήσει να παραμείνει στην καμπίνα του ή τουλάχιστον να αποφεύγει τους πολυσύχναστους χώρους και να φορά μάσκα στο δημόσιο.

Συνιστούν επίσης τα κρουαζιερόπλοια να έχουν ένα σχέδιο για τον εντοπισμό και τον περιορισμό τυχόν κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας δοκιμών και θεραπείας, και να κοινοποιούν στους επιβάτες και το πλήρωμα πώς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης. Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν σημάδια μολυσματικής ασθένειας, να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική εθιμοτυπία, όπως να καλύπτουν το στόμα τους εάν βήχουν ή φτερνίζονται, να πετάτε χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και να πλένουν ή να απολυμαίνουν τα χέρια τους αφού αγγίξουν το στόμα ή τη μύτη τους.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα