11.9 C
Athens
Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025

Γλυκό ψωμί: Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την πλούσια γεύση της μπάπκας με την κρέμα  αμυγδάλου και τα φρέσκα μύρτιλα, δημιουργώντας ένα υπέροχο γλυκό που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.

diatrofi65

 

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 250 ml γάλα, ζεστό
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

 

Για την κρέμα αμυγδάλου:

  • 200 γρ. αμυγδαλόψιχα, αλεσμένη
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

 

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. μύρτιλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

 

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το ζεστό γάλα, τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Ρίξτε το υγρό μείγμα στα ξηρά υλικά και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες.
  2. Προετοιμασία της κρέμας αμυγδάλου: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια μέχρι να έχετε μια ομοιογενή κρέμα.
  3. Συναρμολόγηση: Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, τη χωρίζετε σε δύο κομμάτια. Ανοίξτε το πρώτο κομμάτι σε ένα ορθογώνιο φύλλο. Αλείψτε με τη μισή κρέμα αμυγδάλου και προσθέστε τα μύρτιλα. Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετήστε την σε μια φόρμα ψωμιού. Επαναλάβετε τη διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  4. Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και ψήστε τη μπάπκα για περίπου 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήστε την να κρυώσει πριν την σερβίρετε.

diatrofi57jpg

Αυτή η μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα είναι ιδανική για πρωινό ή απογευματινό σνακ. Καλή απόλαυση!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα