Σε ένα άρθρο στο American Journal of Public Health, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το CUNY Graduate School of Public Health and Health Policy (CUNY SPH) λέει ότι η άγνοια και η απάθεια του κοινού για τη γρίπη των πτηνών (υψηλή παθογόνος γρίπη των πτηνών ή HPAI) θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στον περιορισμό του ιού και στην πρόληψη μιας κρίσης δημόσιας υγείας μεγαλύτερης κλίμακας.
Οι συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένου του CUNY SPH Assistant Professor Rachael Piltch-Loeb, του Associate Professor Katarzyna Wyka, του Professor Jeffrey V. Lazarus, του Senior Scholar Kenneth Rabin, του Distinguished Lecturer Scott C. Ratzan και του Dean Ayman El-Mohandes, διεξήγαγαν μια έρευνα από τους κατοίκους του August. 15, 2024, η οποία χρησιμοποίησε ένα πλαίσιο εις βάθος δειγματοληψίας και σκόπιμη υπερδειγματοληψία αγροτικών πληθυσμών.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πολλοί ερωτηθέντες δεν γνώριζαν απλές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από HPAI. Πάνω από τους μισούς (53,7%) δεν γνώριζαν ότι το παστεριωμένο γάλα είναι πιο ασφαλές από το νωπό γάλα, αν και σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (71,3%) καταλάβαιναν ότι το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να εξαλείψει επιβλαβή βακτήρια και ιούς όπως ο H5N1.
Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν ήταν πρόθυμοι να τροποποιήσουν τη διατροφή τους για να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό και περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (28,7%) εξέφρασαν απροθυμία να κάνουν ένα πιθανό εμβόλιο για τον H5N1, ακόμα κι αν το CDC τους συμβουλεύσει.
Οι συμμετέχοντες που περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως Ρεπουμπλικάνους ή Ανεξάρτητους ήταν πολύ λιγότερο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να υποστηρίξουν είτε τον εμβολιασμό είτε τις διατροφικές τροποποιήσεις. Οι Αμερικανοί της υπαίθρου, πολλοί από τους οποίους είναι πιο πιθανό να εργάζονται ή να ζουν σε ή κοντά σε κτηνοτροφικές βιομηχανίες, ήταν λιγότερο πιθανό να αποδεχτούν μέτρα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και των διατροφικών αλλαγών, σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στην πόλη.
«Αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για τον περιορισμό του ιού και την πρόληψη μιας μεγάλης κρίσης δημόσιας υγείας», λέει ο Piltch-Loeb, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Το γεγονός ότι οι απαντήσεις ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το πολιτικό κόμμα και τη γεωγραφία υπογραμμίζει την ανάγκη για μια προσεκτικά τμηματοποιημένη στρατηγική επικοινωνίας για την υγεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος».
Ο Ράμπιν, ο οποίος έχει εμπλακεί σε εκστρατείες επικοινωνίας για την υγεία για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, προσθέτει ότι «η στενή συνεργασία με αγροτικούς ηγέτες, αγροτικές κοινότητες και εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων θα είναι κρίσιμη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους αγροτικούς εργάτες που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της γρίπης των πτηνών μπορεί να μην έχουν έγγραφα, θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εξάπλωση των λοιμώξεων».