16.8 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Η κινόα έχει πέντε φορές περισσότερα ωμέγα-3 από τον σολομό

Η κινόα είναι ένα δημητριακό ιθαγενές στη Νότια Αμερική. Το κέντρο προέλευσής του είναι η Βολιβία και το Περού και θεωρείται δημητριακό ολικής αλέσεως. Περιέχει όλα τα αυθεντικά μέρη του σπόρου, καθιστώντας τον εξαιρετικό πάροχο πρωτεΐνης, ακόμη και πολύ περισσότερο από το καστανό ρύζι ή τον σολομό.

kinoa ofeli

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), αυτό το τρόφιμο περιέχει μεγάλη θρεπτική αξία μεταξύ των δημητριακών του. Οι βιοδραστικές του ενώσεις ξεπερνούν σε βιολογική αξία τα παραδοσιακά δημητριακά. Έτσι, αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα της κινόα με αυτή του σιταριού και του ρυζιού, μπορούμε να εκτιμήσουμε το μεγάλο διατροφικό της πλεονέκτημα.

Για παράδειγμα, για το αμινοξύ λυσίνη, η κινόα, όπως είναι επίσης γνωστό, έχει 5,6 γραμμάρια αμινοξέος / 16 γραμμάρια άζωτο, σε σύγκριση με το ρύζι που έχει 3,2 και το σιτάρι 2,8. Αυτό αναφέρει η οντότητα στην έκθεσή της «Κινόα: αρχαία καλλιέργεια που συμβάλλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια». Ομοίως, αυτό το δημητριακό έχει μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, τα οποία επίσης υπερβαίνουν το διατροφικό του ποσοστό σε σύγκριση με τα δημητριακά που προαναφέρθηκαν.

Για παράδειγμα, η παρουσία του σε σίδηρο είναι «τριπλάσια από αυτή του σιταριού και πενταπλάσια από αυτή του ρυζιού», καθώς και στην περίπτωση του ψευδαργύρου σχεδόν διπλασιάζει την ποσότητα της αξίας του στο σιτάρι και την τετραπλασιάζει σε αυτή του καλαμποκιού, σύμφωνα με FAO. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή καταναλώνουν την κινόα ως μία από τις κύριες τροφές στον διατροφικό τους τομέα. H παρουσία των απαραίτητων αμινοξέων της συμβάλλει στην αντικατάσταση των προϊόντων κρέατος. μαζί με άλλες φυτικές πρωτεΐνες.

Παρουσία ωμέγα-3 στην κινόα

Άλλες ιδιότητές του είναι η παρουσία υγιεινών λιπαρών όπως τα ωμέγα-3. Αυτός ο τύπος πολυακόρεστων βρίσκεται σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα, όπως ο σολομός, τα έλαια και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι. Σύμφωνα με την πύλη πληροφοριών MedlinePlus της Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό το συστατικό συμβάλλει στην ενίσχυση του νευρωνικού τμήματος.
Ομοίως, για να διατηρήσετε την καρδιά υγιή και προστατευμένη από εγκεφαλικά

Η προσθήκη κινόα στη διατροφή σας βοηθά το σώμα να λάβει υψηλότερη αξία ωμέγα. Κάθε 100 γραμμάρια κινόα περιέχει 8,35 ωμέγα-3, ξεπερνώντας τα ψάρια όπως ο σολομός, που είναι επίσης πλούσια σε αυτό το συστατικό. Ωστόσο, αυτό παρέχει μόνο 2,67 ανά 100 γρ. ψευδοδημητριακού. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, ο σπόρος έχει πέντε φορές περισσότερο από αυτό το λίπος από αυτό το ψάρι.

kinoa ofeli igeias

Συμβάλλει στη δημιουργία αντιοξειδωτικών

Η κινόα μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους σας, στην πρόληψη ασθενειών της κυτταρικής βλάβης και ακόμη και στη μείωση της γήρανσης. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, ένα οργανικό μόριο που προστατεύει τον ιστό του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με την μάρκα καλλυντικών «Bioxán», η κινόα έχει επίσης βιταμίνη C.

Θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει αυτά τα μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες και προκαλούν απώλεια ελαστικότητας στο δέρμα. Επιπλέον, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου στα κύτταρα του δέρματος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της φυσικής δομής της επιδερμίδας, έχει δύο αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή: κερσετίνη και καεμφερόλη, τα οποία επίσης βοηθούν στη μείωση των σημαδιών γήρανσης, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πύλη.

 

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα