Ο καφές, με το πλούσιο άρωμα και τις δυναμωτικές του ιδιότητες, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αγαπημένο ρόφημα για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να ανεχθούν τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης που υπάρχει στον κανονικό καφέ. Για τέτοια άτομα, ο καφές χωρίς καφεΐνη προσφέρει μια νόστιμη λύση που τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τη γεύση και το τελετουργικό του καφέ χωρίς το τράνταγμα της καφεΐνης.
Τι είναι ο καφές χωρίς καφεΐνη;
Ο καφές χωρίς καφεΐνη, συντομογραφία του καφέ χωρίς καφεΐνη, είναι ένα είδος καφέ που έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη. Δημιουργείται μέσω διεργασιών που εξάγουν την καφεΐνη διατηρώντας παράλληλα τη γεύση του καφέ. Αν και δεν είναι εντελώς χωρίς καφεΐνη, ο καφές χωρίς καφεΐνη προσφέρει χαμηλότερο επίπεδο καφεΐνης από τον κανονικό καφέ. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αποκαφεΐνη των κόκκων καφέ, με τις πιο συνηθισμένες να είναι:
1. Μέθοδος με βάση διαλύτη
Οι μη καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μαγειρεύονται στον ατμό για να ανοίξουν οι πόροι και στη συνέχεια εμποτίζονται σε ένα διαλύτη που συνδέεται με καφεΐνη. Ο διαλύτης αφαιρείται, παίρνοντας μαζί του καφεΐνη. Αν και είναι αποτελεσματικό, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τα χημικά κατάλοιπα.
2. Swiss Water Process
Σε αυτή τη διαδικασία, οι πράσινοι κόκκοι καφέ μουλιάζονται σε ζεστό νερό, διαλύοντας την καφεΐνη. Μετά τον διαχωρισμό, το νερό περνά μέσα από ένα φίλτρο, δεσμεύοντας την καφεΐνη. Τα φασόλια επαναρροφούν τις γεύσεις σε νερό χωρίς καφεΐνη, καθιστώντας αυτή τη μέθοδο χωρίς χημικά μια από τις πιο φυσικές για την αποκαφεΐνη.
Γεύση και Ποικιλία
Ο καφές χωρίς καφεΐνη απέχει πολύ από το να λείπει σε γεύση ή ποικιλία. Η πρόοδος στη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης έχει οδηγήσει σε βελτιωμένη διατήρηση των φυσικών γεύσεων και αρωμάτων που υπάρχουν στους κόκκους καφέ. Οι λάτρεις του καφέ μπορούν να εξερευνήσουν διάφορες επιλογές χωρίς καφεΐνη, από κόκκους μοναδικής προέλευσης μέχρι εξειδικευμένα μείγματα. Οι ψητές δίνουν μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των προσφορών τους χωρίς καφεΐνη, διασφαλίζοντας ότι η γευστική εμπειρία είναι εφάμιλλη με τον κανονικό καφέ.
Οφέλη από τον καφέ χωρίς καφεΐνη
Υπάρχουν μερικά από τα οφέλη του καφέ χωρίς καφεΐνη που πρέπει να γνωρίζετε:
1. Ευαισθησία στην καφεΐνη
Τα άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη συχνά βιώνουν τρέμουλο, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και δυσκολία στον ύπνο. Ο καφές χωρίς καφεΐνη τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τη ζεστασιά και τη γεύση του καφέ χωρίς αυτές τις δυσμενείς επιπτώσεις.
2. Μη διαταραγμένο μοτίβο ύπνου
Πολλοί λάτρεις του καφέ αποφεύγουν να καταναλώνουν ροφήματα με καφεΐνη το βράδυ για να εξασφαλίσουν έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Ο ντεκαφεϊνέ τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τον καφέ τις απογευματινές ώρες χωρίς να διαταράσσουν τον ύπνο τους.
3. Θέματα υγείας
Ενώ η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως αυξημένο άγχος , πεπτικά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση . Ο καφές χωρίς καφεΐνη παρέχει έναν τρόπο μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αισθητηριακές απολαύσεις του καφέ είναι άθικτες.
4. Πρόσληψη αντιοξειδωτικών
Ο καφές είναι μια αξιοσημείωτη πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φλεγμονής και της μείωσης του κινδύνου ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Ο καφές χωρίς καφεΐνη διατηρεί ένα σημαντικό μέρος αυτών των αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τον μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή κάποιου.
Πώς να φτιάξετε καφέ χωρίς καφεΐνη;
Για να προετοιμάσετε καφέ χωρίς καφεΐνη, ξεκινήστε με ποιοτικούς κόκκους καφέ χωρίς καφεΐνη. Μετρήστε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ ανά 6 ουγγιές νερού. Βράστε το φιλτραρισμένο νερό και μετά αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς — τοποθετήστε το υπόλειμμα σε ένα φίλτρο ή καφετιέρα. Ρίξτε ζεστό νερό πάνω από τους κόκκους και βράστε σύμφωνα με τη μέθοδο που έχετε επιλέξει.
Αφήστε το χρόνο βρασμού ή βρασμού. Σερβίρετε τον παρασκευασμένο καφέ χωρίς καφεΐνη σε μια κούπα και προσαρμόστε τον με γάλα ή γλυκαντικά αν θέλετε. Σημειώστε ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη εξακολουθεί να έχει ίχνη καφεΐνης. Προσαρμόστε τον καφέ και τον χρόνο παρασκευής στις προτιμήσεις γεύσης. Απολαύστε ένα γευστικό φλιτζάνι με μειωμένη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.