Ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία είναι διεγερτική και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή αντίδραση του σώματος, η οποία αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη για να ρυθμίζει τα επίπεδα ζάχαρης. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να δουν μια ελαφρά αύξηση των επιπέδων γλυκόζης μετά την κατανάλωση καφέ.
Επιπλέον, οι προσθήκες στον καφέ, όπως η ζάχαρη, το γάλα ή η κρέμα, μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στη γλυκόζη, ιδίως αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε γλυκαιμικά επεισόδια, τα οποία συνήθως εκδηλώνονται με αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Για τους ανθρώπους που παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης τους, είναι σημαντικό να παρακολουθούν πώς αντιδρά το σώμα τους στον καφέ και να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την καλύτερη διαχείριση της καφεΐνης στην καθημερινότητά τους.