19.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024

Καρδιοαγγειακή υγεία: Το κακάο και το πράσινο τσάι την ενισχύουν σε περιόδους ψυχικής πίεσης;

Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι το κακάο και το πράσινο τσάι μπορεί να προστατεύσουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης λιπαρών τροφών, ειδικά όταν αυτές καταναλώνονται σε συνθήκες ψυχικής πίεσης. Η ψυχική πίεση, που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις, μπορεί να εντείνει τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών, και να επιδεινώσει τα αποτελέσματά τους στην υγεία μας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, έδειξε ότι η κατανάλωση κακάου ή πράσινου τσαγιού κατά τη διάρκεια αυτών των συνθηκών μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας και να αντισταθμίσει κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις των λιπαρών τροφών.

kakao 2

Η μελέτη περιλάμβανε εθελοντές που κλήθηκαν να καταναλώσουν λιπαρές τροφές ενώ υπήρχαν υπό ψυχική πίεση, για να εξετάσουν πώς αλληλεπιδρούν οι παράγοντες της πίεσης και της διατροφής με την υγεία. Οι εθελοντές που κατανάλωσαν κακάο ή πράσινο τσάι μαζί με τα λιπαρά γεύματα παρουσίασαν καλύτερους δείκτες υγείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωσαν τα συγκεκριμένα ροφήματα.

Το κακάο, και κυρίως η πικρή σοκολάτα, που περιέχει φλαβονοειδή, είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία των αρτηριών από τη φλεγμονή και την οξείδωση, που προκαλούνται από την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν κακάο παρουσίασαν καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειωμένη αρτηριακή πίεση και καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης.

Από την άλλη, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την καρδιοαγγειακή υγεία. Οι κατεχίνες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην αποτροπή της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ειδικά σε συνθήκες ψυχικής πίεσης, φαίνεται να ενισχύει την προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής.

kakao

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το κακάο και το πράσινο τσάι μπορεί να αποτελούν πολύτιμα “εργαλεία” στη διαχείριση της υγείας μας, ιδίως όταν βρισκόμαστε υπό πίεση και καταναλώνουμε λιπαρές τροφές. Αν και δεν πρόκειται για μια απόλυτη λύση, η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση των κινδύνων για καρδιοαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα