14.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024

Καρκίνος: Eπιστήμονες ανακάλυψαν έναν χαμένο σύνδεσμο μεταξύ κακής διατροφής και υψηλότερου κινδύνου της νόσου

Καρκίνος: Μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) ανακάλυψε νέα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ του κινδύνου καρκίνου και της κακής διατροφής, καθώς και κοινών ασθενειών όπως ο διαβήτης, που προκύπτουν από την κακή διατροφή. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από αυτή τη μελέτη υπόσχονται την προώθηση στρατηγικών πρόληψης του καρκίνου που στοχεύουν στην προώθηση της υγιούς γήρανσης. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο Cell.

cancer a 2

Με επικεφαλής τον καθηγητή Ashok Venkitaraman, αυτή η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες από το Cancer Science Institute of Singapore (CSI Singapore) στο NUS και το NUS Center for Cancer Research (N2CR) στο πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin, με συναδέλφους από το Agency for Science , Τεχνολογία και Έρευνα (A*STAR). Ο καθηγητής Venkitaraman, Διευθυντής του CSI Singapore, εξήγησε: “Ο καρκίνος προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων μας και παραγόντων στο περιβάλλον μας, όπως η διατροφή, η άσκηση και η ρύπανση. Το πώς αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου δεν είναι ακόμη πολύ σαφές, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τη σύνδεση, εάν θέλουμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα που μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς περισσότερο». Μια χημική ουσία που συνδέεται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την κακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε αρχικά ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών επειδή κληρονομούν ένα ελαττωματικό αντίγραφο του γονιδίου του καρκίνου -BRCA2- από τους γονείς τους. Έδειξαν ότι τα κύτταρα από τέτοιους ασθενείς ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις της μεθυλγλυοξάλης, η οποία είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν τα κύτταρά μας διασπούν τη γλυκόζη για να δημιουργήσουν ενέργεια. Η μελέτη έδειξε ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει σφάλματα στο DNA μας που είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ανάπτυξης καρκίνου. Η έρευνα της ομάδας πρότεινε επίσης ότι άτομα που δεν κληρονομούν ένα ελαττωματικό αντίγραφο του BRCA2 αλλά θα μπορούσαν να εμφανίσουν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης – όπως ασθενείς με διαβήτη ή προδιαβήτη, που συνδέονται με παχυσαρκία ή κακή διατροφή – μπορούν να συσσωρεύσουν παρόμοια προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ο καθηγητής Venkitaraman είπε, “Η έρευνά μας δείχνει ότι οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Η μεθυλγλυοξάλη μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί με μια εξέταση αίματος για HbA1C, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα μεθυλγλυοξάλης μπορούν συνήθως να ελεγχθούν με φάρμακα και καλή διατροφή, δημιουργώντας δρόμους για προληπτικά μέτρα κατά της έναρξης του καρκίνου». Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Dr. Li Ren Kong, Lee Kuan Yew Fellow από το N2CR, πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε τη μελέτη με στόχο να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο σε οικογένειες που είναι ευάλωτες στον καρκίνο, αλλά καταλήξαμε να ανακαλύψουμε έναν βαθύτερο μηχανισμό που συνδέει μια βασική κατανάλωση ενέργειας Τα ευρήματα αυτά αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για τον αντίκτυπο της διατροφής και του ελέγχου του βάρους στη διαχείριση των κινδύνων καρκίνου».

cancer 3

Νέος μηχανισμός σχηματισμού όγκων

Είναι ενδιαφέρον ότι η εργασία της ερευνητικής ομάδας αναθεώρησε επίσης μια μακροχρόνια θεωρία σχετικά με ορισμένα γονίδια που προλαμβάνουν τον καρκίνο. Αυτή η θεωρία – που ονομάζεται παράδειγμα «δύο χτυπημάτων» του Knudson – διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1971 και προτάθηκε ότι αυτά τα γονίδια πρέπει να απενεργοποιηθούν μόνιμα στα κύτταρά μας πριν εμφανιστεί ο καρκίνος. Η ομάδα NUS ανακάλυψε τώρα ότι η μεθυλγλυοξάλη μπορεί να αδρανοποιήσει προσωρινά τέτοια γονίδια πρόληψης του καρκίνου, υποδηλώνοντας ότι τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κακής διατροφής ή ανεξέλεγκτου διαβήτη μπορούν να «αυξηθούν» με την πάροδο του χρόνου για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτή η νέα γνώση είναι πιθανό να έχει επιρροή στην αλλαγή της κατεύθυνσης της μελλοντικής έρευνας σε αυτόν τον τομέα.

Επόμενη φάση έρευνας

Βασιζόμενοι στις νέες ανακαλύψεις τους, οι ερευνητές στοχεύουν να διεξαγάγουν περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουν εάν οι μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης ή η κακή διατροφή, επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου στη Σιγκαπούρη και σε άλλες ασιατικές χώρες. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει επίσης να εντοπίσει νέους μηχανισμούς που διέπουν τη σύνδεση μεταξύ μεταβολισμού, διατροφής και καρκίνου που έχει ανακαλύψει, για να αναπτύξει πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του καρκίνου.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα