Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο, υγιεινό και απολαυστικό κέικ, τότε αυτή η συνταγή για κέικ με χουρμάδες είναι ό,τι πρέπει! Οι χουρμάδες δίνουν φυσική γλυκύτητα, ενώ η υφή του κέικ είναι αφράτη και ζουμερή. Είναι ιδανικό για πρωινό, απογευματινό σνακ ή ακόμα και ως συνοδευτικό του καφέ σας.
Υλικά και Προετοιμασία
Για αυτήν τη συνταγή θα χρειαστείτε:
- 200 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ή μέλι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Ξεκινήστε βάζοντας τους χουρμάδες σε ένα μπολ με το ζεστό νερό και προσθέστε τη μαγειρική σόδα. Αφήστε τους για 10 λεπτά να μαλακώσουν και στη συνέχεια λιώστε τους με ένα πιρούνι ή μπλέντερ.
Εκτέλεση της Συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το ελαιόλαδο, τη βανίλια και τον πολτό των χουρμάδων, ανακατεύοντας καλά. Σε άλλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Σταδιακά προσθέστε τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Ρίξτε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 35-40 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο. Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το κόψετε.
Αυτό το κέικ με χουρμάδες είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα φυσικά γλυκά χωρίς υπερβολική ζάχαρη. Είναι πανεύκολο στην παρασκευή, γεμάτο αρώματα και θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε το και απολαύστε το με μια κούπα καφέ ή τσάι!