15.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Κίνδυνοι για την υγεία από τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα

Το θέμα της τροφικής μόλυνσης από μέταλλα έχει κλιμακωθεί, κυρίως λόγω της Έκθεσης του Κογκρέσου των ΗΠΑ του 2021 που αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα μετάλλων σε ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα εκείνα που προορίζονται για βρέφη. Πρόσφατες μελέτες, που θα παρουσιαστούν στο 2023 Society for Risk Analysis Annual Conference, στοχεύουν να διερευνήσουν τη σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα και των σχετικών κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Οι καλλιέργειες τροφίμων μπορούν να απορροφήσουν βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του αρσενικού και του καδμίου, από μολυσμένο έδαφος, αέρα και πηγές νερού. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί ανησυχίες καθώς ίχνη αυτών των επικίνδυνων μετάλλων βρίσκονται σε κοινά τρόφιμα, που κυμαίνονται από ρύζι και δημητριακά μέχρι ξηρούς καρπούς και σπανάκι. Η πρώτη μελέτη διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με τη διατροφική έκθεση σε μόλυβδο, αρσενικό και κάδμιο. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη μετάλλων από διάφορες πηγές, αναλύοντας τη δύναμη της συσχέτισης μεταξύ της διατροφικής έκθεσης και των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. Εξετάστηκαν τόσο οι καρκινικές όσο και οι μη καρκινικές επιπτώσεις στην υγεία, χρησιμοποιώντας τις βαθμολογίες των κριτηρίων Bradford Hill.

varea

Επιπτώσεις και κίνδυνοι του μολύβδου

Ο μόλυβδος, ένα τοξικό μέταλλο που βρίσκεται σε διάφορες περιβαλλοντικές πηγές, εμφάνισε βαθμολογίες μέτριου έως υψηλού κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του εγκεφάλου . Επιπλέον, έδειξε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των αιμοποιητικών, αναπαραγωγικών, νευρολογικών, νεφρικών και αναπνευστικών επιδράσεων.

Η παρουσία και οι κίνδυνοι του αρσενικού

Το αρσενικό, ένα φυσικό τοξικό στοιχείο, έδειξε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για καρκίνους του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, των νεφρών και του ήπατος. Επίσης, παρουσίασε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους, εκτεινόμενες δερματικές βλάβες, καρδιαγγειακές παθήσεις, ανοσολογικές, νευρολογικές, αναπαραγωγικές, αναπτυξιακές και νεφρικές επιδράσεις.

Επιπτώσεις και κίνδυνοι του καδμίου

Το κάδμιο, που υπάρχει σε διάφορες πηγές τροφίμων όπως οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποκάλυψε βαθμολογίες μέτριου έως υψηλού κινδύνου για καρκίνους του προστάτη, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παγκρέατος και του ενδομητρίου. Επίσης, εμφάνισε μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες για μη καρκινικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των νεφρικών, αναπτυξιακών, αναπαραγωγικών, ανοσολογικών και νευρολογικών επιδράσεων.

Ποσοτική Εκτίμηση Κινδύνου Καρκίνου

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε σε μια ποσοτική αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου για διάφορα τρόφιμα που περιέχουν ανόργανο αρσενικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι πάνω από 6.000 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του πνεύμονα και περισσότερες από 7.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος ετησίως θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κατανάλωση ανόργανου αρσενικού στις ΗΠΑ.

varea 1

Προσδιορισμός Τροφίμων Υψηλού Κινδύνου

Ορισμένα προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, του σιταριού και των φυλλωδών πράσινων λαχανικών, εντοπίστηκαν ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου από άλλα. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό της μόλυνσης από μέταλλα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων καρκίνων και άλλων μη καρκινικών επιπτώσεων στην υγεία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα