Κοιλιοκάκη: Καθώς ετοιμαζόμουν για την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων μπισκότων της γυναικείας ομάδας μου, συνειδητοποίησα πόσο δύσκολη μπορεί να είναι αυτή η περίοδος για κάποιον με κοιλιοκάκη. Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει τεράστια βλάβη στο έντερο όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν γλουτένη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Και διακοπές ή όχι, πολλά τρόφιμα περιέχουν γλουτένη. Εκτός από τα προφανή αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με αλεύρι σίτου, η γλουτένη βρίσκεται επίσης στο σιμιγδάλι (ή αλλιώς σκληρό σιτάρι), στη φαρίνα (αλεσμένο σιτάρι) και στο γκράχαμ (χοντροαλεσμένο αλεύρι ολικής άλεσης). Η γλουτένη από κριθάρι βρίσκεται στη μπύρα (εκτός αν αναφέρεται ότι δεν περιέχει γλουτένη), στη μαγιά ζυθοποιίας και στη βύνη, συμπεριλαμβανομένου του βυνογαλακτωμένου γάλακτος και του ξυδιού βύνης. Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με σίκαλη είναι, επίσης, εκτός τραπεζιού … αντίο ψωμί pumpernickel. Το ίδιο ισχύει και για το τριτικάλε – μια διασταύρωση μεταξύ σιταριού και σίκαλης. Και η σπέλτα, ένα σιτάρι που συγγενεύει με το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη… ω, Θεέ μου. Η ακριβής αιτία της κοιλιοκάκης είναι άγνωστη, αν και οι επιστήμονες λένε ότι είναι εν μέρει γενετική (κληρονομείται από τους γονείς μας) και εν μέρει περιβαλλοντική.
Από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί, ωστόσο, δεν υπάρχει θεραπεία. Και μόνον ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό κατά της κοιλιοκάκης… μια ζωή αποφυγής της γλουτένης. Αν αυτό ακούγεται λίγο σκληρό, είναι για καλό λόγο. Επειδή η κοιλιοκάκη προσβάλλει πρωτίστως το πεπτικό σύστημα του οργανισμού, παρεμβαίνει στην ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Αυτό περιπλέκει την ικανότητα του οργανισμού να λειτουργεί φυσιολογικά σε πολλά επίπεδα. Γι’ αυτό, συνιστάται ανεπιφύλακτα μόλις διαγνωστεί κάποιος με κοιλιοκάκη να αναζητήσει την τεχνογνωσία ενός επαγγελματία διατροφής καθώς και ενός γαστρεντερολόγου με εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές πρακτικής για το θέμα αυτό από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (eatright.org ). Και χάρη στους ισχύοντες νόμους περί επισήμανσης, είναι ευκολότερο να εντοπίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη… αν έχουν ετικέτα. Τα τρόφιμα μπορούν να φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”, για παράδειγμα, εάν περιέχουν λιγότερα από 20 μέρη γλουτένης ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτά τα προϊόντα είναι “πιθανότατα ασφαλή για κατανάλωση” λέει το Ίδρυμα για την Κοιλιοκάκη (celiac.org ). Εκτός από πηγή γλουτένης, το σιτάρι θεωρείται, επίσης, κοινό αλλεργιογόνο. Έτσι, ένα τρόφιμο που περιέχει σιτάρι πρέπει να φέρει σαφή επισήμανση, σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA. Ωστόσο, να θυμάστε ότι γλουτένη υπάρχει, επίσης, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Έτσι, ακόμη και αν ένα τρόφιμο αναφέρει ότι είναι “χωρίς σιτάρι”, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι “χωρίς γλουτένη”. Ακούγεται περίπλοκο; Είναι. Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα: Πολλά τρόφιμα είναι φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, του γάλακτος, των φρέσκων αυγών, του κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινών και των ξηρών καρπών. Προσέξτε, ωστόσο, τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα συστατικά. Οι σάλτσες και τα πυκνωτικά είναι μια σημαντική πηγή κρυφής γλουτένης.
Τι γίνεται με τη ζαχαροπλαστική των γιορτών; Στα φυσικά δημητριακά χωρίς γλουτένη περιλαμβάνονται το καλαμπόκι, το λινάρι, η βρώμη χωρίς γλουτένη, ο αμάραντος, το αραβόσιτο, το κεχρί και ναι, ακόμη και το φαγόπυρο (ή αλλιώς κάσα). Απλά αναζητήστε την ετικέτα χωρίς γλουτένη στα αλεύρια και τα άλλα προϊόντα που αγοράζετε.