Το κόκκινο κρασί είναι για πολλούς ένα αγαπημένο ποτό, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι μετά την κατανάλωσή του εμφανίζουν πονοκέφαλο ή και πιο έντονες ημικρανίες. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς δεν επηρεάζει όλους το ίδιο και οι αιτίες δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες.
Μία από τις βασικές θεωρίες είναι ότι το κόκκινο κρασί περιέχει θειώδη, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του προϊόντος. Αν και οι θειώδεις ενώσεις υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι και ενδέχεται να αντιδράσουν με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δύσπνοια ή εξανθήματα.
Επιπλέον, το κόκκινο κρασί περιέχει τυραμίνη και ισταμίνη, φυσικές ενώσεις που προκύπτουν από τη ζύμωση. Αυτές οι ουσίες έχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, δηλαδή διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανία σε άτομα που είναι ήδη προδιατεθειμένα.
Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η αλκοόλη καθαυτή, η οποία δρα αφυδατικά και μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση ημικρανιών. Ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα.
Τέλος, ο συνδυασμός του κρασιού με άλλους παράγοντες – όπως η έλλειψη ύπνου, το στρες ή η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών – μπορεί να επιδεινώσει την αντίδραση.
Αν παρατηρείτε ότι το κόκκινο κρασί σας προκαλεί πονοκέφαλο ή ημικρανία, είναι καλό να το περιορίσετε ή να το αποφεύγετε. Η καταγραφή των συμπτωμάτων και η συμβουλή ειδικού μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της προσωπικής ευαισθησίας.