7.1 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Κτηνίατροι πανώλη: Κλιμάκια κτηνιάτρων της χώρας κάνουν την επιδημιολογική παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Λάρισας

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί να εργάζονται τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων (περίπου 100) από κάθε γωνιά της χώρας – υπό την καθοδήγηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – για την επιδημιολογική παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Λάρισας, μετά την εμφάνιση της πανώλης των αιγοπροβάτων στην περιοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ με τη συνεργασία ολόκληρης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους κτηνιάτρους υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Δρ. Γιώργος Στρατάκος.

panoli7

Επίσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε το κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη Θεσσαλία, στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης της πανώλης των αιγοπροβάτων.Τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 27 Ιουλίου, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων στα ζώα.Με δεδομένη την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στις εκτροφές της Π.Ε. Τρικάλων και της Π.Ε. Λάρισας, καθώς και την κοινοποίηση της Ρουμανίας προς το σύστημα ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κρούσματα της νόσου στην περιοχή Tulcea της Ρουμανίας, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου:

  1. Μετακινήσεις ζώων

    • Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και την έκδοση νέας απόφασης.
    • Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Θεσσαλίας έως την Παρασκευή 27 Ιουλίου.
    • Απαγορεύεται η είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
    • Αποφασίζεται η απομόνωση όλων των κτηνοτροφικών μονάδων πάχυνσης αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου, για τουλάχιστον 21 ημέρες. Επιπλέον, αποφασίζεται η απομόνωση των κτηνοτροφικών μονάδων βοοειδών που συνυπάρχουν με μονάδες πάχυνσης αιγοπροβάτων, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.
    • Απαγορεύεται η μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. Τρικάλων και την Π.Ε. Λάρισας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους.
    • Επιτρέπεται η διακίνηση χοιρινών από εντατικές μονάδες που τηρούν μέτρα βιοασφάλειας προς όλα τα σφαγεία, εκτός των σφαγείων που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας και επιτήρησης (Σφαγείο Φάρμα Ελασσόνας: S41).
    • Στο σφαγείο με την επωνυμία Σφαγείο Φάρμα Ελασσόνας S41 που βρίσκεται εντός της ζώνης επιτήρησης, θα σφάζονται αποκλειστικά ζώα (χοιρινά και βοοειδή) από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης της Π.Ε. Λάρισας.
    • Στο σφαγείο με την επωνυμία Σφαγείο Τρικάλων: S142 θα σφάζονται αποκλειστικά ζώα (χοιρινά και βοοειδή) από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης της Π.Ε. Τρικάλων σε ημέρα/ημέρες που θα ορίσει γραπτώς η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Τρικάλων. Τις υπόλοιπες ημέρες, μετά από ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση των χώρων, μπορούν να σφάζονται ζώα από εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εκτός της ζώνης προστασίας και επιτήρησης, αποκλειστικά της Π.Ε. Τρικάλων.

panoli6

  1. Μετακινήσεις νωπού γάλακτος αιγοπροβάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων

    Αναφορικά με το νωπό γάλα και τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, επισημαίνονται τα εξής:

    • Η απαγορευμένη ζώνη περιλαμβάνει τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένη.
    • Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ο μετριασμός του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη μπορεί να επιτευχθεί με τις εξής μεθόδους επεξεργασίας:
      • Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο.
      • Θερμική επεξεργασία HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι: α) χαμηλότερο του 7: τουλάχιστον 72°C για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα, β) 7 ή υψηλότερο του 7: τουλάχιστον 72°C για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα, δύο φορές.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα