10.9 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

Λαχανικά: Υπολογίζουμε τις πατάτες σαν λαχανικό;

Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερες πατάτες από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, λέει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Μόνο το 10% περίπου των ενηλίκων των ΗΠΑ τρώνε αρκετά λαχανικά, αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής διαφωνούν σχετικά με το αν οι πατάτες συνυπολογίζονται στην πρόσληψη λαχανικών επειδή είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Οι λευκές πατάτες, μαζί με το καλαμπόκι και τον αρακά εμπίπτουν στην υποκατηγορία « αμυλούχα λαχανικά ». Η κατανάλωση λαχανικών όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων λαχανικών, είναι ένα «βασικό στοιχείο» ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτές οι οδηγίες χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της διατροφικής πυραμίδας, καθώς και για ομοσπονδιακά προγράμματα διατροφής, τα οποία έχουν συμπεριλάβει τις πατάτες ως λαχανικό στα σχολικά γεύματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι οι πατάτες μπορεί να επαναταξινομηθούν ως σιτηρά στις ενημερώσεις των διατροφικών οδηγιών το 2025.

patates 2

Ο Kam Quarles, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Πατάτας, είπε ότι αυτή η απόφαση θα οδηγούσε σε «χαοτικό αποτέλεσμα» όταν κατέθεσε ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών τον Σεπτέμβριο. «Οι πατάτες ταξινομούνται με άλλα λαχανικά με βάση τα βοτανικά και κηπευτικά χαρακτηριστικά τους. Ως εκ τούτου, μια απόφαση εσφαλμένης αναταξινόμησής τους ως κόκκου είναι τεχνικά ανακριβής και δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μέτρηση», είπε ο Quarles. Οι πατάτες δεν έχουν παρόμοιο προφίλ θρεπτικών συστατικών με άλλα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι ντομάτες και τα καρότα, αλλά επίσης δεν ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ ενός κόκκου, σύμφωνα με την Caroline West Passerrello, EdD, RDN, LDN , μια εγγεγραμμένη διαιτολόγο, στο Πίτσμπουργκ.

Σε αντίθεση με τα πράσινα λαχανικά, οι πατάτες περιέχουν άμυλα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το θρεπτικό προφίλ της πατάτας μοιάζει με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ψητές πατάτες προσφέρει παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων με 100 γραμμάρια μαγειρεμένου καστανού ρυζιού. Αλλά τα άμυλα στα δημητριακά ολικής αλέσεως αφομοιώνονται πιο αργά και, ως εκ τούτου, δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα.

Γιατί είναι σημαντικοί οι υδατάνθρακες;

«Οι πατάτες είναι αρκετά πυκνές σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να σερβιριστούν με διάφορους τρόπους», είπε ο Passerrello. «Είναι ουσιαστικά χωρίς λιπαρά και περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως Β6, C και κάλιο. Και μπορεί να περιέχουν διαιτητικές ίνες, ειδικά αν καταναλώνετε το δέρμα». Ορισμένες αρχές δημόσιας υγείας, όπως το Harvard TH Chan School of Public Health, έχουν ήδη αφαιρέσει τις πατάτες από την κατηγορία των λαχανικών. «Σε σύγκριση με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που το σώμα αφομοιώνει γρήγορα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και στη συνέχεια πτώση», δήλωσε η Lilian Cheung, DSc, RD , διευθύντρια υγείας. προώθηση και επικοινωνία στο τμήμα διατροφής του Harvard TH Chan School of Public Health.

Ενώ οι πατάτες παρέχουν διαιτητικές ίνες , είπε ο Cheung, το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στο δέρμα που συχνά ξεφλουδίζεται πριν το μαγείρεμα. Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες; Η σύσταση του Χάρβαρντ για περιορισμό της κατανάλωσης πατάτας «βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε συσχετίσεις με την αύξηση βάρους και τον διαβήτη», πρόσθεσε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξαιρεί επίσης τις πατάτες από την κατηγορία των λαχανικών και ο Οδηγός Eatwell του Ηνωμένου Βασιλείου ταξινομεί τις πατάτες ως αμυλούχους υδατάνθρακες μαζί με το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά.

1 patates

«Η ουσία είναι ότι ακριβώς επειδή οι πατάτες δεν υπολογίζονται ως λαχανικά στο Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα υγιεινό γεύμα», είπε ο Cheung. «Η ενσωμάτωση πατάτας περιστασιακά ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής – κατά προτίμηση παρασκευασμένη με το δέρμα ανέπαφο με ελάχιστο πρόσθετο κορεσμένο λίπος – μπορεί να προσθέσει απόλαυση και ικανοποίηση σε ένα γεύμα». Οι πατάτες μπορούν να συμπεριληφθούν ως μέρος ενός προτύπου υγιεινής διατροφής, αλλά η προετοιμασία είναι σημαντική. Οι πατάτες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών όταν αφήνεται η φλούδα, αλλά το τηγάνισμα πατάτας μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του πιάτου σε λιπαρά.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα