Η συνταγή για μαρμελάδα κάστανο είναι απλή και απαιτεί λίγα υλικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο και γεμάτο γεύση. Ακολουθεί η συνταγή για να φτιάξετε την δική σας μαρμελάδα κάστανο στο σπίτι.
Υλικά:
- 1 κιλό κάστανα (καθαρισμένα)
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικό)
- 1-2 βανιλίνες ή βανίλια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των κάστανων: Ξεκινήστε με το να χαράξετε την εξωτερική φλούδα των κάστανων σε σταυρό σχήμα, ώστε να αφαιρεθούν εύκολα όταν βράσουν. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα κάστανα σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό και βράστε τα για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαίρεση της φλούδας: Όταν τα κάστανα βράσουν και κρυώσουν λίγο, αφαιρέστε τη φλούδα και τη μεμβράνη από το εσωτερικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή ένα μαχαίρι για να τα ξεφλουδίσετε.
- Πολτοποίηση: Βάλτε τα καθαρισμένα κάστανα στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα πολτοποιείτε μέχρι να αποκτήσετε έναν λείο πουρέ. Αν θέλετε πιο υφή, μπορείτε να τα αφήσετε ελαφρώς πιο χοντροκομμένα.
- Βράσιμο: Βάλτε τον πουρέ των κάστανων σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Αν θέλετε, προσθέστε και την κανέλα ή τη βανίλια για επιπλέον άρωμα. Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για 40-50 λεπτά, μέχρι η μαρμελάδα να πήξει και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
- Αποθήκευση: Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, βάλτε την σε αποστειρωμένα βάζα και κλείστε τα αεροστεγώς. Αφήστε τα να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Η μαρμελάδα κάστανο είναι έτοιμη για να την απολαύσετε σε ψωμί, κέικ ή ακόμα και ως γέμιση σε γλυκά!