Υλικά:
- 200 γρ. ταχίνι (ανάλατο και οργανικό)
- 50 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (σε αντίθεση με τη ζάχαρη, προσφέρουν φυσική γλύκα)
- 1 αυγό (ή 1 κ.σ. λινάρι ή τσάι chia για vegan επιλογή)
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 180 γρ. αλεύρι βρώμης (ή αλεύρι ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες)
- 50 γρ. βούτυρο καρύδας (αντί για βούτυρο ή λάδι για υγιεινά λιπαρά)
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70% κακάο, πλούσια σε αντιοξειδωτικά)
- 1/4 φλιτζανιού σπόροι chia ή ηλιόσποροι (προαιρετικά για πρόσθετη θρεπτική αξία)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C και στρώνετε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ταχίνι, το μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου), το αυγό (ή το λινάρι ή το chia mix), το εκχύλισμα βανίλιας και το λιωμένο βούτυρο καρύδας. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσθέστε το αλεύρι βρώμης, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Ρίξτε τη μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τους σπόρους chia ή ηλιόσπορους και ανακατέψτε ελαφρώς για να κατανείμονται στην ζύμη.
- Πλάστε τη ζύμη σε μικρές μπάλες και τοποθετήστε τις στο ταψί, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους.
- Ψήστε για περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες.
- Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν για 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Αυτή η εκδοχή των μπισκότων ταχίνι με σοκολάτα είναι πιο υγιεινή λόγω των φυσικών γλυκαντικών (μέλι ή σιρόπι σφενδάμου), του αλεύρου βρώμης, του βουτύρου καρύδας και της μαύρης σοκολάτας με υψηλό ποσοστό κακάο. Οι σπόροι chia ή οι ηλιόσποροι προσθέτουν επιπλέον φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά και πρωτεΐνες, κάνοντάς τα μπισκότα ακόμα πιο θρεπτικά. Είναι ιδανικά για να τα απολαύσετε χωρίς ενοχές!