12.6 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19;

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί σωτήρια για πολλές παθήσεις στο παρελθόν. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη Μεσογειακή διατροφή με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Επίσης, η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου για ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα. Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Universitas Sumatera Utara της Ινδονησίας αναφέρουν ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να μειώνουν και τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19, η οποία προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.

«Η Μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της, ιδίως σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες και ο διαβήτης», δήλωσε ο Dr. Andre Marolop Pangihutan Siahaan, μέλος του Τμήματος Νευροχειρουργικής του Universitas Sumatera Utara και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Συνδέεται με την ανοσορρύθμιση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην COVID-19». Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό PLoS ONE. Για τη μελέτη, η ομάδα του Dr. Siahaan ανέλυσε δεδομένα από έξι προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες που αναφέρουν συσχέτιση μεταξύ της Μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από COVID-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας της νόσου, με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων άνω των 55.000.

«Παρά τον παγκόσμιο εμβολιασμό, τα προηγμένα φάρμακα και τα προληπτικά μέτρα, πολλαπλά κύματα μόλυνσης COVID-19 συνεχίζουν να αναφέρονται παγκοσμίως», ανέφερε ο Siahaan. Στην ανάλυση των μελετών, παρατηρήθηκε με συνέπεια χαμηλότερη τάση αναλογίας πιθανοτήτων για όσους ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή, υποδεικνύοντας ότι η αυξημένη προσήλωση σε αυτήν μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι της μόλυνσης από COVID-19. «Η προσήλωση στη Μεσογειακή διατροφή θα μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης από COVID-19», πρόσθεσε ο Siahaan.

«Ωστόσο, η παρούσα μελέτη, που διεξήχθη ποιοτικά, δεν ήταν σε θέση να καθορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης». Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα τους δεν ήταν σαφή ως προς το αν η Μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID-19. «Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανοσίας είναι πολύπλοκη», τόνισε ο Siahaan. «Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής στην προστασία από την COVID-19 προκύπτουν από τον συνεργιστικό συνδυασμό των συστατικών της, όπως το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα με ανοσορρυθμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα