16.8 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Οίδημα ωχράς κηλίδας: Ποιες τροφές προάγουν την υγεία των ματιών σας;

Εάν έχετε οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME) που σχετίζεται με τον διαβήτη, αυτό που βλέπετε στο πιάτο σας σήμερα για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε πόσο καλά βλέπετε τα μελλοντικά γεύματα. Μια δίαιτα που διατηρεί σταθερά το σάκχαρο στο αίμα σας (γλυκόζη) σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας, οδηγώντας σε διαρροές που επηρεάζουν την όρασή σας. Τα συμπτώματα της DME συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Η συνεπής διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία – και η διατροφή είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδικασίας. Όπως θα το είχε η τύχη, ορισμένες τροφές έχουν ιστορικό για την ενίσχυση της υγείας των ματιών. Λοιπόν, τι μπορείτε να φάτε για να συγκρατήσετε το DME και να διατηρήσετε τα μάτια σας σε κορυφαία φόρμα; Ας ορίσουμε ένα μενού με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού διαβήτη Shannon Knapp, MEd, BSN, RN, CDCES.

igeia mation oxra kilida

Διατροφή και DME

Για αρχή, ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Δεν υπάρχει «Δίαιτα Διαβήτη» ή «Δίαιτα DME»«Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι κάποιος που έχει διαβήτη πρέπει να τρώει ορισμένα πράγματα», τονίζει ο Knapp. «Έχουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Οι άνθρωποι ρωτούν, «Μου επιτρέπεται να το φάω αυτό;» Αλλά δεν υπάρχει ένας κανόνας».

Τελικά, το φαγητό είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Τα φάρμακα, η άσκηση, το στρες και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να ανεβάσουν ή να μειώσουν το σάκχαρό σας. Έτσι, η μείωση του κινδύνου DME ή άλλων επιπλοκών του διαβήτη συχνά καταλήγει στην οικοδόμηση ενός τρόπου ζωής που διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα υγιές εύρος.

Ένας τυπικός στόχος για τα επίπεδα γλυκόζης είναι 80 έως 130 mg/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο) πριν από τα γεύματα και όχι περισσότερο από 180 mg/dL μετά το φαγητό. «Η διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας, αλλά δεν είναι το ΜΟΝΟ κομμάτι», επαναλαμβάνει ο Knapp.

Τροφές για την υγεία των ματιών

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των διατροφικών προγραμμάτων «υγιεινής για την καρδιά» και «υγιεινής για τα μάτια». Και οι δύο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως) και σε υγιή λίπη (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).

Η σύνδεση είναι απλή: η καρδιά και τα μάτια σας βασίζονται σε υγιείς αρτηρίες για να λειτουργούν σωστά και ορισμένες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τις αρτηρίες σας δυνατές.

Πολλές από αυτές τις συστάσεις τροφίμων εμπίπτουν σε ένα στυλ διατροφής που είναι γνωστό ως μεσογειακή διατροφή. «Αν κάποιος ζητήσει ένα πρόγραμμα γευμάτων, αυτό είναι αυτό που προτείνουμε», λέει ο Knapp. “Συμφωνεί με όλες τις συστάσεις που κάνουμε.” Αυτό συμβαίνει επειδή περιλαμβάνει τρόφιμα που υποστηρίζουν τα μάτια όπως:

Φρούτα και λαχανικά σε πορτοκαλί χρώμα

Αυτή η πρόταση δεν βασίζεται σε μια τυχαία προτίμηση χρώματος. Όλα έχουν να κάνουν με την τεράστια ποσότητα βιταμίνης Α που βρίσκεται στα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Όσον αφορά την όραση, η βιταμίνη Α φοράει μια κάπα υπερήρωα. Το αντιοξειδωτικό προστατεύει την εξωτερική επιφάνεια (ή τον κερατοειδή χιτώνα) του ματιού σας. Το σώμα σας χρησιμοποιεί επίσης βιταμίνη Α για να σχηματίσει χρωστικές ουσίες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς σας.

Τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν:

  • Κολοκύθα.
  • Πεπονάκι.
  • Καρότα.
  • Πορτοκάλια.
  • Ροδάκινα.
  • Γλυκοπατάτες.

 

Όσο για τον πορτοκαλί χρωματισμό σε αυτά τα τρόφιμα, με κιμωλία μέχρι βήτα-καροτένιο – μια χρωστική με πορτοκαλί απόχρωση που βρίσκεται φυσικά σε αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά. Το σώμα σας μετατρέπει αυτό το καροτενοειδές σε βιταμίνη Α.

Φυλλώδη λαχανικά

Ξέρετε τι άλλο είναι συχνά γεμάτο με βιταμίνη Α; Φυλλώδη πράσινα όπως:

  • Μπρόκολο.
  • Λάχανο.
  • Μαρούλι.
  • Σπανάκι.

 

Αυτά τα βασικά στοιχεία για σαλάτες είναι επίσης στερεές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, ένα ζευγάρι καροτενοειδών που βοηθούν την όραση, λέει ο Knapp. Η έρευνα δείχνει ότι και τα δύο βοηθούν στην επιβράδυνση της συνολικής διαδικασίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Εσπεριδοειδή

Προχωρώντας στο αλφάβητο των βιταμινών, ας μιλήσουμε για τη βιταμίνη C, ένα άλλο αντιοξειδωτικό που συνδέεται με την καλύτερη όραση. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) στο μάτι. Επιπλέον, η βιταμίνη C φαίνεται να προστατεύει από την ανάπτυξη καταρράκτη.

Τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια, τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια είναι γεμάτα με βιταμίνη C. Εάν τα εσπεριδοειδή δεν σας ενδιαφέρουν, άλλες πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα σταυρανθή λαχανικά, τις ντομάτες και τις λευκές πατάτες.

oxra kilida matia

Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια

Τι κοινό έχουν οι διάφοροι ξηροί καρποί (αμύγδαλα και φουντούκια, για παράδειγμα), οι σπόροι (ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι) και τα όσπρια (φιστίκια και φασόλια); Είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά που είναι ευεργετικά για τους συνομηλίκους σας.

Αυγά

Σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που βοηθά τα μάτια που αναφέρονται παραπάνω – βιταμίνες Α και Ε, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και ψευδάργυρος – μπορεί να βρεθεί στα αυγά.

Ψάρι

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σχηματισμού μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων που συνδέονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οφθαλμικό μπόνους; Το ακόρεστο λιπαρό οξύ μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από την ξηροφθαλμία.

Οι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν ψάρια όπως:

  • Σολομός.
  • Τόνος.
  • Ρέγγα.
  • Σαρδέλες.
  • Πεστρόφα.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα