6.7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024

Ωμέγα 3: Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Είστε κάποιος που μόλις διαγνώστηκε με ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων; Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μεμβρανών και μια μικρή ανεπάρκεια στην περιεκτικότητά τους στον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει την πλήρη λειτουργία των κυτταρικών υποδοχέων σε αυτές τις μεμβράνες. Βοηθούν στη δημιουργία σημαντικών ορμονών που ρυθμίζουν την πήξη του αίματος, τη συστολή και τη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αρτηριών και τη φλεγμονή. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται επίσης με υποδοχείς στα κύτταρα που ρυθμίζουν τη γενετική λειτουργία. Με μια λέξη – τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Τι πρέπει να γίνει όμως όταν ο οργανισμός στερείται ωμέγα-3 λιπαρών οξέων;

omega 3 1

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η λειτουργία του εγκεφάλου σας ωφελεί επίσης σημαντικά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα για την υγεία. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν ωμέγα-3. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να τα παράγει, αναφέρονται ως απαραίτητα γιατί πρέπει να τα λαμβάνουμε από διάφορες φυτικές ή ζωικές πηγές Το ALA (άλφα – λινολενικό οξύ), το DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ) και το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) είναι οι τρεις διαφορετικές μορφές ωμέγα 3. 

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα από τα τρόφιμα που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά Ωμέγα-3. Εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες Β-5.

Μουρουνόλαδο

Οι βιταμίνες Α και D έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μουρουνέλαιο. Ωστόσο, πριν πάρετε ιχθυέλαιο, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό γιατί η υπερβολική ποσότητα του μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Είναι άφθονα σε μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και χαλκό. Όταν το δέρμα παραμένει ανοιχτό, τα καρύδια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά.

Χαβιάρι

Το χαβιάρι είναι ένα από τα καταπληκτικά γεύματα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτός είναι αναμφίβολα ένας πλούσιος τρόπος κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τόνος

Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια τόνου μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας της LDL χοληστερόλης και των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που μπορούν να συσσωρευτούν στις αρτηρίες της καρδιάς.

Λιναρόσποροι

Οι λιναρόσποροι είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το λινέλαιο είναι το κύριο συστατικό των συμπληρωμάτων ωμέγα-3. Οι λιναρόσποροι έχουν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες μαγνησίου και βιταμίνης Ε.

omega

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι μια από τις πιο γνωστές πηγές ωμέγα-3. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγγανίου και φωσφόρου. Είναι απίστευτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ένα smoothie, προσθέστε μερικούς σπόρους chia σε αυτό για να το κάνετε πιο υγιεινό.

Σόγια

Οι φυτικές ίνες, οι φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μέταλλα, όπως η βιταμίνη Κ, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και το κάλιο, είναι όλα άφθονα στη σόγια. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων.

Αυγά

Θα πρέπει να τρώτε αυγά κάθε μέρα εάν υποφέρετε από ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Γιατί; Είναι επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, τη θρεπτική ουσία χολίνη, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Κουνουπίδι

Εκτός από εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το κουνουπίδι είναι επίσης μια φανταστική πηγή καλίου, νιασίνης και μαγνησίου.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα