Μια απολαυστική συνταγή που αναδεικνύει τη λεπτή γεύση του ορτυκιού είναι το ορτύκι ψητό με βότανα με σάλτσα σταφυλιού. Το ψητό ορτύκι με βότανα σε σάλτσα σταφυλιού μπορεί άνετα να σταθεί σε ένα επίσημο δείπνο για τα μελλοντικά σας πεθερικά ακόμη και για το αφεντικό σας. Το μόνο που χρειάζεστε εκτός από τα κατάλληλα συστατικά είναι όρεξη και αρκετό χρόνο για την παρασκευή του.
Για να ξεκινήσετε, συγκεντρώστε τα ακόλουθα συστατικά:
- 4 ολόκληρα ορτύκια, καθαρισμένα και στεγνωμένα
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα θυμαριού
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια
- 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα τα ορτύκια, τόσο μέσα όσο και έξω. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, το θυμάρι, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Τρίψτε αυτό το μείγμα βοτάνων σε όλα τα ορτύκια, φροντίζοντας να έχουν καλυφθεί. Τοποθετούμε τα καρυκευμένα ορτύκια σε ένα ταψί ή σε τηγάνι κατάλληλο για φούρνο. Τακτοποιήστε τα σταφύλια γύρω από τα ορτύκια. Ψήνετε τα ορτύκια στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και η φλούδα τους να ροδίσει και να γίνει τραγανή. Όσο ψήνονται τα ορτύκια ετοιμάζουμε τη σάλτσα σταφυλιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, το βαλσάμικο και το μέλι. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα ψητά σταφύλια στην κατσαρόλα και συνεχίστε να σιγοβράζετε για περίπου 5-7 λεπτά ή μέχρι τα σταφύλια να αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάλουν τους χυμούς τους. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας. Μόλις τελειώσουν το ψήσιμο τα ορτύκια, τα σερβίρουμε ζεστά με τη σάλτσα σταφυλιού περιχυμένη από πάνω. Γαρνίρετε με επιπλέον φρέσκα μυρωδικά αν θέλετε.
Αυτό το ορτύκι ψητό με βότανα με σάλτσα σταφυλιού είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός αλμυρών και γλυκών γεύσεων, με τρυφερό κρέας ορτυκιού που συμπληρώνεται από τη ζουμερή έκρηξη από ψητά σταφύλια και αρωματικά βότανα. Είναι ένα κομψό και εντυπωσιακό πιάτο που είναι τέλειο για ειδικές περιστάσεις ή δείπνα. Απολαμβάνω!