13.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024

Ουσίες PFASΗ: Η έκθεση σε χημικά από διατροφή με θαλασσινά μπορεί να υποεκτιμάται, σύμφωνα με μελέτη

Ουσίες PFASΗ: Μια μελέτη που έγινε από το Dartmouth δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά θαλασσινά μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στο PFAS, την οικογένεια των πανταχού παρόντων και ανθεκτικών ανθρωπογενών τοξινών γνωστών ως “για πάντα χημικές ουσίες“. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία που καθορίζουν την ποσότητα των θαλασσινών την οποία μπορούν να καταναλώσουν με ασφάλεια οι άνθρωποι για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε υπερφθοροαλκυλ και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Exposure and Health.

seafood

Αυτή η ανάγκη είναι ιδιαίτερα επείγουσα για παράκτιες περιοχές όπως η Νέα Αγγλία, όπου μια κληρονομιά της βιομηχανίας και της ρύπανσης PFAS έρχεται σε αντίθεση με μια πολιτιστική προτίμηση για τα ψάρια, γράφουν οι συγγραφείς. “Η σύστασή μας δεν είναι να μην τρώτε θαλασσινά – τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης και ωμέγα λιπαρών οξέων. Αλλά είναι επίσης μια πιθανώς υποτιμημένη πηγή έκθεσης σε PFAS στους ανθρώπους“, δήλωσε η Megan Romano, η αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Geisel του Dartmouth. «Η κατανόηση αυτού του αντισταθμίσματος κινδύνου-οφέλους για την κατανάλωση θαλασσινών είναι σημαντική για τους ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή, ειδικά για ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι έγκυες και τα παιδιά», είπε η Romano. Η μελέτη συνδύασε μια ανάλυση των συγκεντρώσεων PFAS στα φρέσκα θαλασσινά με μια πανεθνική έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες στο Νιου Χάμσαϊρ. Τα εθνικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το Νιου Χάμσαϊρ – μαζί με όλη τη Νέα Αγγλία – είναι μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών θαλασσινών της χώρας, γεγονός που έκανε την πολιτεία ιδανική για την κατανόηση της έκτασης της έκθεσης των ανθρώπων στο PFAS μέσω των ψαριών και των οστρακοειδών. «Οι περισσότερες υπάρχουσες έρευνες επικεντρώνονται στα επίπεδα PFAS σε είδη γλυκού νερού, τα οποία δεν τρώνε κυρίως οι άνθρωποι», είπε η Romano, η οποία μελετά τις επιπτώσεις του PFAS και άλλων χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα στο πόσιμο νερό στις κοινότητες της Νέας Αγγλίας. «Το είδαμε ως ένα κενό γνώσης στη βιβλιογραφία, ειδικά για μια πολιτεία της Νέας Αγγλίας όπου γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αγαπούν τα θαλασσινά τους».

Η μελέτη βασίστηκε επίσης στα εκτεταμένα δεδομένα του Νιου Χάμσαϊρ σχετικά με τις πηγές και τις επιπτώσεις του PFAS, το οποίο αποτελεί βασικό προϊόν καταναλωτικών προϊόντων, όπως τα πλαστικά και οι αντικολλητικές επικαλύψεις. Η μοριακή σταθερότητα που κάνει τα PFAS ευέλικτα τα καθιστά επίσης σχεδόν άφθαρτα, με αποτέλεσμα να ονομάζονται για πάντα χημικά. Στους ανθρώπους, τα PFAS σχετίζονται με καρκίνο, εμβρυϊκές ανωμαλίες, υψηλή χοληστερόλη και διαταραχές του θυρεοειδούς, του ήπατος και της αναπαραγωγής. Οι χημικές ουσίες έχουν συσσωρευτεί στο έδαφος, το νερό και την άγρια ζωή και οι μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί έχουν μετρήσιμες ποσότητες στο αίμα τους. «Οι ουσίες PFAS δεν περιορίζονται στην κατασκευή, τους αφρούς πυρόσβεσης ή τα αστικά απόβλητα – αποτελούν μια παγκόσμια πρόκληση δεκαετιών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jonathan Petali, τοξικολόγος στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του Νιού Χάμσαϊρ. “Το Νιου Χάμσαϊρ ήταν μεταξύ των πρώτων πολιτειών που εντόπισαν PFAS στο πόσιμο νερό. Είμαστε μια πολιτεία πλούσια σε δεδομένα λόγω των ετών που αφιερώσαμε στη διερεύνηση των επιπτώσεων του PFAS και στην προσπάθεια μετριασμού της έκθεσης.” Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα 26 ποικιλιών PFAS σε δείγματα των θαλάσσιων ειδών που καταναλώνονται περισσότερο: μπακαλιάρος, εγκλεφίνος, αστακός, σολομός, χτένι, γαρίδα και τόνος. Τα θαλασσινά που μελετήθηκαν αγοράστηκαν φρέσκα από μια αγορά στο παράκτιο New Hampshire και προέρχονταν από διάφορες περιοχές.

Οι γαρίδες και ο αστακός είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις με μέσους όρους που κυμαίνονται έως και 1,74 και 3,30 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο σάρκας, αντίστοιχα, για ορισμένες ενώσεις PFAS, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι συγκεντρώσεις μεμονωμένων PFAS σε άλλα ψάρια και θαλασσινά μετρήθηκαν γενικά λιγότερο από ένα νανογραμμάριο ανά γραμμάριο. Ο επιπολασμός του PFAS στο περιβάλλον καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πού και πώς οι χημικές ουσίες εισέρχονται στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, αναφέρουν οι ερευνητές. Ορισμένα οστρακοειδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη συσσώρευση PFAS στη σάρκα τους λόγω της διατροφής και της διαβίωσης στον πυθμένα της θάλασσας, καθώς και της γειτνίασής τους με πηγές PFAS που βρίσκονται κοντά στην ακτή. Τα μεγαλύτερα θαλάσσια είδη μπορεί να καταπιούν το PFAS τρώγοντας μικρότερα είδη που, όπως τα οστρακοειδή, είναι επιρρεπή στη συσσώρευση των ενώσεων στα συστήματά τους. Η έρευνα στηρίζει τη μελέτη σε 1.829 κατοίκους του Νιου Χάμσαϊρ που οι ερευνητές διεξήγαγαν για να μετρήσουν πόσα θαλασσινά τρώνε οι Στατέρ από γρανίτη – και είναι πολλά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες στο Νιου Χάμσαϊρ τρώνε λίγο περισσότερο από μία ουγγιά θαλασσινά την ημέρα και οι γυναίκες τρώνε λιγότερο από μία ουγγιά. Και τα δύο είναι υψηλότερα από ό,τι βρήκε η Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής για άνδρες και γυναίκες στα βορειοανατολικά, και πάνω από 1,5 φορές στον εθνικό μέσο όρο και για τα δύο. Η ημερήσια πρόσληψη για παιδιά από το Νιου Χάμσαϊρ ηλικίας 2 έως 11 ετών ήταν περίπου 0,2 ουγγιές, το υψηλότερο όριο του εύρους για παιδιά σε εθνικό επίπεδο. Περίπου το 95% των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν φάει θαλασσινά τον περασμένο χρόνο και το 94% αυτής της ομάδας είχε καταναλώσει ψάρια ή οστρακοειδή τον προηγούμενο μήνα. Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των ερωτηθέντων είχαν φάει θαλασσινά την περασμένη εβδομάδα.

seafood a

Αλλά οι άνθρωποι στο Νιου Χάμσαϊρ δεν τρώνε ομοιόμορφα θαλασσινά. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που είχαν φάει θαλασσινά την εβδομάδα πριν από την έρευνα ζούσαν στην ακτή της πολιτείας ή κοντά στα σύνορα με τη Μασαχουσέτη. Περισσότερο από το 60% των ατόμων με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 45.000 $ ετησίως ανέφεραν ότι κατανάλωναν θαλασσινά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα άτομα με υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα ανέφεραν ότι έτρωγαν θαλασσινά λιγότερο συχνά. Από τα είδη που εξέτασαν οι ερευνητές για PFAS, οι γαρίδες, ο εγκλεφίνος και ο σολομός καταναλώθηκαν από περισσότερο από το 70% των ενηλίκων που έτρωγαν θαλασσινά μία φορά τον μήνα ή περισσότερο. Ο Αστακός καταναλώθηκε από λίγο περισσότερο από το 54% αυτών των ενηλίκων. Ο σολομός, ο τόνος σε κονσέρβες, οι γαρίδες και ο μπακαλιάρος ήταν τα είδη που καταναλώνονταν πιο συχνά από τα παιδιά. Υπάρχουν ομοσπονδιακές οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών για τον υδράργυρο και άλλους ρύπους, αλλά δεν υπάρχουν για το PFAS, δήλωσε η Celia Chen, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών στο Dartmouth. “Τα κορυφαία είδη αρπακτικών όπως ο τόνος και οι καρχαρίες είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, επομένως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να περιορίσουμε την έκθεση.

Αλλά είναι λιγότερο σαφές για το PFAS, ειδικά αν αρχίσετε να εξετάζετε πώς συμπεριφέρονται οι διάφορες ενώσεις στο περιβάλλον. ” είπε ο Chen, ο οποίος ηγείται πολλών έργων που εξετάζουν πώς και πού συσσωρεύονται τα PFAS σε υδρόβιους ιστούς τροφίμων στο Νιου Χάμσαϊρ και το Βερμόντ. Η θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για την ασφάλεια θα βοηθούσε στην προστασία των ανθρώπων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους ρύπους, δήλωσε η Κάθριν Κρόφορντ, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών μελετών στο Middlebury College. «Οι συμβουλές κατανάλωσης θαλασσινών συχνά παρέχουν συμβουλές για τα άτομα που είναι πιο συντηρητικά από ό,τι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», είπε η Crawford, η οποία ξεκίνησε το έργο ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Romano Lab στο Dartmouth. «Οι άνθρωποι που τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή με πιο τυπικές, μέτριες ποσότητες θαλασσινών θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη για την υγεία των θαλασσινών χωρίς υπερβολικό κίνδυνο έκθεσης σε PFAS».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα