Αναζητάτε κάτι θρεπτικό και ταυτόχρονα νόστιμο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας; Τα overnight oats αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές για εσάς. Φτιάχνονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ενώ μπορείτε να πειραματιστείτε με όλα τα αγαπημένα σας συστατικά ως toppings.
Συστατικά:
- 1/2 φλιτζάνι βρώμη
- 1/2 φλιτζάνι γάλα (γαλακτοκομικό ή φυτικό)
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι (προαιρετικό για πιο κρεμώδη βρώμη)
- 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia (προαιρετικά, για επιπλέον πάχος)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Μια πρέζα αλάτι
- Επικαλύψεις: Φρέσκα φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι, βούτυρο ξηρών καρπών ή γκρανόλα
Οδηγίες:
- Ανακατέψτε τα συστατικά: Σε ένα βάζο ή ένα μπολ, ανακατέψτε μαζί τη βρώμη, το γάλα, το ελληνικό γιαούρτι (αν χρησιμοποιείτε), τους σπόρους chia (αν χρησιμοποιείτε), το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι.
- Ανακατέψτε καλά: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά έχουν αναμειχθεί καλά. Αυτό βοηθά στο ομοιόμορφο μούσκεμα και κατανομή της γεύσης.
- Καλύψτε και βάλτε το στο ψυγείο: Κλείστε το βάζο με ένα καπάκι ή καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα ή για τουλάχιστον 6 ώρες. Αυτό επιτρέπει στη βρώμη να απορροφήσει το υγρό και να μαλακώσει.
- Ελέγξτε τη συνοχή: Το πρωί, ελέγξτε τη βρώμη. Αν είναι πολύ παχύρρευστα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα γάλα για να προσαρμόσετε τη συνοχή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
- Προσθέστε γαρνιτούρες: Γεμίστε τη βρώμη για μια νύχτα με τα αγαπημένα σας φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρο ξηρών καρπών ή γκρανόλα. Αυτό το βήμα είναι όπου μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να προσαρμόσετε τη βρώμη σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
- Σερβίρετε: Απολαύστε τη βραδινή σας βρώμη κρύα κατευθείαν από το ψυγείο. Αν τα προτιμάτε ζεστά, μπορείτε να τα ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό περίπου.
Συμβουλές:
- Αποθήκευση: Η βρώμη μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Είναι υπέροχη για προετοιμασία γευμάτων.
- Παραλλαγές: Πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις προσθέτοντας σκόνη κακάο, καφέ ή διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο.
- Ρύθμιση γλυκύτητας: Προσαρμόστε την ποσότητα μελιού ή σιροπιού σφενδάμου με βάση το επίπεδο γλυκύτητας που προτιμάτε.
- Απολαύστε το θρεπτικό και βολικό πρωινό σας!