Οι πατάτες φούρνου είναι ένα κλασικό πιάτο που μπορεί να προσαρμοστεί με πολλές γευστικές παραλλαγές. Ακολουθεί μια συνταγή για πατάτες φούρνου με μια ιδιαίτερη “στροφή” που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ή θρυμματισμένο ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο παρμεζάνα (προαιρετικά)
- Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
- Προθέρμανση Φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Προετοιμασία Πατατών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις κομμένες πατάτες με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες καλύπτονται καλά με το μείγμα.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και απλώστε τις ομοιόμορφα. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Στη μέση του ψησίματος, ανακατέψτε τις πατάτες για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Προσθήκη Τυριού: Εάν χρησιμοποιείτε παρμεζάνα, προσθέστε την πάνω από τις πατάτες τα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος.
- Σερβίρισμα: Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες, βγάλτε τις από το φούρνο και στίψτε φρέσκο λεμόνι από πάνω για μια αναζωογονητική γεύση.
Αυτές οι φούρνου πατάτες με σκόρδο και μυρωδικά θα προσφέρουν μια νέα διάσταση στο κλασικό πιάτο, ιδανικές για συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο!