9.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Πατατόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο και γραβιέρα

Μια συνταγή εμπνευσμένη από το ιρλανδικό κέικ πατάτας  που συνδυάζεται με τα αγαπημένα ελληνικά υλικά. Μια απολαυστική πρόταση για πρωινό, brunch ή βραδινό.

 

patatopita 1

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες baby, πλυμένες
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 80 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + 1 κουτ. σούπας για το πλάσιμο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βήμα 1

Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Μόλις μαλακώσουν, αμέσως τις ξεφλουδίζουμε και τις κάνουμε πουρέ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ, τη γραβιέρα, το αλεύρι, το βούτυρο, το λευκό πιπέρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε καλά και αφού ενωθούν τα υλικά, γυρνάμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί. Αλευρώνουμε με 1 κουτ. σούπας αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλή πίτα με περίπου 26 εκ.

Βήμα 3

Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ένα τηγάνι που θα χωράει άνετα η πίτα 28 εκ., το ζεσταίνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε μέσα την πατατόπιτα και την ψήνουμε 12΄ από την κάθε πλευρά. Εναλλακτικά την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα.

Βήμα 4

Σερβίρουμε την πατατόπιτα ζεστή με σχοινόπρασο, θυμάρι και χωριάτικο λουκάνικο.

Για το σερβίρισμα

  • σχοινόπρασο ή φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • φρέσκο ή αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε φέτες

patatopita 2

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα