12 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Πιάτο ημέρας: Ανατολίτικο ατζέμ πιλάφι 

Το Ατζέμ Πιλάφι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που προέρχεται από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, συνδυάζοντας γεύσεις και αρώματα που θα σας ενθουσιάσουν. Είναι ιδανικό για να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό σε κρέατα. Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για να το ετοιμάσετε στο σπίτι.

diatrofi34.2

Υλικά:

  • 2 φλ. ρύζι (κατά προτίμηση μπασμάτι)
  • 4 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. καρύδια ή αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες ή βερίκοκα)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του Ρυζιού: Ξεπλύνετε το ρύζι σε κρύο νερό μέχρι το νερό να είναι διαυγές. Αυτό βοηθάει να αφαιρεθούν οι αμύλες και να γίνει το ρύζι πιο αφράτο. Αφήστε το να στραγγίξει.
  2. Σοτάρισμα των Υλικών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί.
  3. Προσθήκη Μπαχαρικών: Προσθέστε την κανέλα και το κύμινο, ανακατεύοντας για να απελευθερωθούν τα αρώματα. Αφήστε τα μπαχαρικά να σοταριστούν για περίπου 1 λεπτό.
  4. Προσθήκη Ρυζιού: Προσθέστε το στραγγισμένο ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθεί από τα αρώματα και το λάδι. Σοτάρετε το ρύζι για 2-3 λεπτά.
  5. Βράσιμο: Ρίξτε τον ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών στην κατσαρόλα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση. Αφήστε να βράσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και καλύψτε με καπάκι. Μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και το ρύζι να είναι τρυφερό.
  6. Προσθήκη Ξηρών Καρπών και Φρούτων: Αφού το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα και τα αποξηραμένα φρούτα. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά με κλειστό καπάκι.
  7. Σερβίρισμα: Σερβίρετε το Ατζέμ Πιλάφι ζεστό, γαρνιρισμένο με φρέσκο μαϊντανό. Συνοδεύστε το με ψητό κρέας ή μια σαλάτα για ένα πλήρες γεύμα.

diatrofi34

Αυτή η συνταγή θα σας προσφέρει ένα πιάτο γεμάτο γεύση και αρώματα, ιδανικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή να απολαύσετε με την οικογένεια! Καλή όρεξη!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα