Οι πατάτες με κιμά και ρίγανη είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει απλά υλικά και πλούσιες γεύσεις, προσφέροντας μια ζεστή και χορταστική επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο γεύμα!
Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες
- 500 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμικτος)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή 1 φρέσκια ντομάτα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
- Νερό
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία υλικών: Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε κυβάκια ή φέτες, ανάλογα με την προτίμησή σας. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σοτάρισμα κιμά: Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε καλά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθήκη ντομάτας: Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος, προσθέστε την ντομάτα κονκασέ ή την φρέσκια ντομάτα που έχετε ψιλοκόψει. Ανακατέψτε και αφήστε να βράσει για 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
- Προσθήκη πατάτας: Ρίξτε τις κομμένες πατάτες στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά, ώστε να καλυφθούν με τη σάλτσα. Προσθέστε αρκετό νερό ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες.
- Μαγείρεμα: Αν θέλετε, προσθέστε το φύλλο δάφνης για επιπλέον άρωμα. Κλείστε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να έχει δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρισμα: Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό, με φρέσκο ψωμί ή σαλάτα για μια ολοκληρωμένη γεύση.
Αυτή η συνταγή για πατάτες με κιμά και ρίγανη είναι ιδανική για μια οικογενειακή συγκέντρωση ή ένα Κυριακάτικο γεύμα. Καλή σας όρεξη!