9.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων για το επόμενο γεύμα σας σε εξωτερικούς χώρους

Πικ Νικ Καλοκαίρι: Όταν σχεδιάζετε μια οικογενειακή κουζίνα ή ετοιμάζετε ένα πικνίκ για να απολαύσετε στο πάρκο, την πισίνα ή την παραλία, να έχετε κατά νου την ασφάλεια των τροφίμων. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από μολυσμένα τρόφιμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις τείνουν να είναι πιο συχνές το καλοκαίρι. Είναι όταν περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν και απολαμβάνουν τα γεύματα σε εξωτερικούς χώρους, μακριά από ψυγεία, νεροχύτες και θερμόμετρα.

pik nik

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τα μικρόβια εισχωρούν στα τρόφιμα που τρώμε. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην πορεία, από τη συγκομιδή και την επεξεργασία των τροφίμων έως τις δικές μας κουζίνες, εάν τα τρόφιμα δεν χειρίζονται ή μαγειρεύονται σωστά. Η μόλυνση των τροφίμων κατά τη συγκομιδή και την επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα ξεσπάσματα, όπως είδαμε πρόσφατα με τα αγγούρια που φέρουν σαλμονέλα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μικρόβια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα στα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που προκαλούν συνήθως τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνουν: 

Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας, ψάρι, οστρακοειδή, αυγά και ζύμη

Επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ και αλλαντικά

Μη παστεριωμένο γάλα, μαλακά τυριά και χυμούς. ωμά φρούτα, λαχανικά, φύτρα σπόρων και ξηρούς καρπούς

Μέλι και βρεφική φόρμουλα σε σκόνη.

Για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης και μόλυνσης, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων προτρέπουν τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους πριν το μαγείρεμα και να καθαρίζουν όλες τις επιφάνειες όπου θα παρασκευαστεί και θα σερβιριστεί το φαγητό (στο σπίτι και όταν λείπετε). Επίσης: Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς ψύκτες ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον τύπο του φαγητού ή του ποτού. Για παράδειγμα: Όταν φτάσετε στο χώρο του πικνίκ σας, αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε τους ψύκτες τροφίμων σε σκιερό μέρος και κρατήστε τους κλειστούς. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή έκθεσης των τροφίμων σε αλλαγές θερμοκρασίας. Μέχρι να σερβιριστεί, το κρύο φαγητό θα πρέπει να διατηρείται κάτω από τους 40 βαθμούς Φαρενάιτ και το ζεστό φαγητό πρέπει να διατηρείται στους 140 βαθμούς ή πάνω από αυτό.

pik nik a

Βάλτε τα υπολείμματα ξανά σε ψύκτες για να μην πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Μάθετε πότε πρέπει να πετάξετε τα τρόφιμα που έχουν μείνει έξω σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ζεστά και κρύα τρόφιμα δεν πρέπει να κάθονται έξω για περισσότερο από δύο ώρες ή μία ώρα εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάνω από 90 βαθμούς. Τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι, τα άτομα με ανοσοποιητικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπεριλάβετε ασφαλέστερες επιλογές στο μενού για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εάν αρρωστήσουν, όπως:  Η Κατανάλωση άψητου φαγητού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Για να σκοτώσετε τα μικρόβια στο κρέας και τα θαλασσινά, ψήστε τα στη σχάρα στη συνιστώμενη θερμοκρασία: Ακόμη και με προσεκτικό σχεδιασμό, τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν. Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μοιάζουν πολύ με άλλες ασθένειες του εντέρου.

Μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό ή μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να σας αρρωστήσουν. Μπορεί να έχετε κράμπες στο στομάχι, να αισθάνεστε ναυτία, εμετό, διάρροια και μπορεί να έχετε πυρετό. Εάν πολλά άτομα που έχουν φάει το ίδιο φαγητό έχουν όλα τα ίδια συμπτώματα, η τροφική δηλητηρίαση είναι πιθανώς η αιτία. Να θυμάστε ότι η τροφική μόλυνση και η τροφική δηλητηρίαση συχνά μπορούν να προληφθούν. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τροφική δηλητηρίαση, τι πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε συμπτώματα και τρόπους πρόληψης τροφιμογενών ασθενειών.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα