18.1 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπιστώνει ότι οι διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών ποικίλλουν ανάλογα με τα ανταγωνιστικά τους επίπεδα και το φύλο.

menou podosfairistes e1697096494708

Ποιες οι απαιτήσεις των top ποδοσφαιριστών;

Το ποδόσφαιρο είναι ένα δημοφιλές άθλημα που ασκείται από άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο, οι παίκτες αυτού του αθλήματος υψηλής έντασης παρουσιάζουν πρόσληψη οξυγόνου 70% της μέγιστης χωρητικότητάς τους και διατηρούν τον καρδιακό ρυθμό στο 85% των μέγιστων επιπέδων τους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στην απόδοση των ποδοσφαιριστών παρέχοντάς τους απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ενέργεια, μυϊκή αποκατάσταση και πρόληψη τραυματισμών. Μελέτες που διερευνούν τη διατροφική κατάσταση των ποδοσφαιριστών έχουν βρει υψηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα κατανάλωσης πρωτεΐνης. Επίσης χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα κατανάλωσης υδατανθράκων, τα οποία είναι ακατάλληλα για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων απόδοσης σε έναν αγώνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της σωστής διατροφικής κατάστασης στην υγεία και την απόδοση των ποδοσφαιριστών, η παρούσα μελέτη αξιολόγησε τις διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών. Και τη συσχέτισή τους με το αγωνιστικό επίπεδο, τη θέση και το φύλο των παικτών.

Σχεδιασμός μελέτης

Αρχικά 105 άνδρες και γυναίκες ποδοσφαιριστές που ανήκαν σε μια ελίτ ισπανικής ποδοσφαιρικής ομάδας εγγράφηκαν στη μελέτη. Η μελέτη διεξήχθη κατά την αγωνιστική περίοδο 2021-2022. Όλοι οι παίκτες είχαν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια προπονητικής εμπειρίας ποδοσφαίρου και συμμετείχαν σε έως και επτά τακτικές προπονήσεις κάθε εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής, το οποίο περιλάμβανε 24 ερωτήσεις σε δύο κύριες ενότητες. Αρχικά, η πρώτη ενότητα ρωτούσε σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τις θέσεις παιχνιδιού. Ενώ η δεύτερη ενότητα συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών τον προηγούμενο μήνα.

Σημαντικές παρατηρήσεις

Η ανάλυση του ερωτηματολογίου συχνότητας φαγητού αποκάλυψε:

  • υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες,
  • τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση,
  • κατεψυγμένων τροφίμων,
  • και κόκκινου κρέατος μεταξύ των ανδρών ποδοσφαιριστών σε σύγκριση με εκείνη μεταξύ των γυναικών ποδοσφαιριστών.
  • Αντίθετα, οι γυναίκες παίκτριες ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν υψηλότερα επίπεδα άπαχου κρέατος όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα από τους άνδρες παίκτες.

 

Υπήρξε υψηλότερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες και κατεψυγμένων τροφίμων, σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση άπαχου κρέατος, μεταξύ των μαθητών. Επίσης, μεγαλύτερη κατανάλωση αυγού και των παραγώγων του και κόκκινου κρέατος ήταν στους ανήλικους παίκτες.

Τι συμβαίνει με το αλκοόλ;

Σημαντική διαφορά στη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ υπήρξε ανάλογα με τα αγωνιστικά επίπεδα των παικτών. Επιπλέον, η υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ ήταν μεταξύ των παικτών της κατηγορίας ηλικιωμένων. Στις ανώτερες κατηγορίες, οι άνδρες παίκτες είχαν υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης μικτών ποτών, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν μπύρα και κρασί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά ανταγωνιστικά επίπεδα, η κατανάλωση μικτών ποτών ήταν υψηλότερη μεταξύ των νεαρών παικτών. Ενώ η κατανάλωση μπύρας και κρασιού ήταν υψηλότερη μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές θέσεις παιχνιδιού, η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ παρατηρήθηκε μεταξύ των τερματοφυλάκων και των χαφ.

Σημασία μελέτης

Η τρέχουσα μελέτη διαπιστώνει σημαντικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των ελίτ ποδοσφαιριστών ανάλογα με τα αγωνιστικά τους επίπεδα και το φύλο. Τελικά, υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες:

  • ζυμαρικών,
  • ρυζιού,
  • δημητριακών ολικής αλέσεως,
  • δημητριακών

podosfairistes menou

Αυτές οι τροφές μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε μυϊκό γλυκογόνο, η οποία είναι απαραίτητη για την αύξηση της ικανότητας αντοχής σε ασκήσεις υψηλής έντασης και την πρόληψη της ταχείας εμφάνισης της κόπωσης. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τη σωματική ζήτηση. Έτσι ο αθλητής θα διατηρήσει τη βέλτιστη σύνθεση του σώματος.

Έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη κατανάλωση κατεψυγμένων ή επεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ των εφήβων παικτών. Επομένως, δεδομένων των δυσμενών επιπτώσεων αυτών των τροφών στην υγεία, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους παίκτες να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες συστάσεις για τη συχνότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων.

Όμως, οι γυναίκες ποδοσφαιριστές είχαν χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και οσπρίων. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι εάν η διατροφή αυτών των παικτών δεν συμπληρωθεί κατάλληλα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων επιπλοκών στην υγεία, όπως η αναιμία.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα