26.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ψωμί: Φτιάξτε το δικό σας ψωμί με ξηρούς καρπούς

Το ψωμί με ξηρούς καρπούς είναι μια απολαυστική και χορταστική απόλαυση που συνδυάζει την υγιεινή καλοσύνη του ψωμιού με τις πλούσιες γεύσεις ξηρών καρπών και την πρόσθετη τραγανή γεύση διαφόρων ξηρών καρπών. Αυτή η συνταγή έχει ως αποτέλεσμα ένα νόστιμο και αρωματικό ψωμί με καρύδια που είναι τέλειο για πρωινό, brunch ή ως ένα απολαυστικό σνακ.

pswmi me ksirous karpous e1694499908424

Ας βουτήξουμε στην παρασκευή αυτού του απολαυστικού ψωμιού:

Για τη ζύμη:

  • 3 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πακέτο (2 1/4 κουταλάκια του γλυκού) ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για το μείγμα ξηρών καρπών:

  • 1 φλιτζάνι ανάμεικτοι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν), χοντροκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Προετοιμασία της ζύμης:

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το μείγμα νερού-ζάχαρης και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να αφρατέψει. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή και έτοιμη για χρήση.
  • Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.
  • Συνδυάστε υγρά και ξηρά υλικά: Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς και το ελαιόλαδο στο μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη: Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ με γάντζο ζύμης για αυτό το βήμα.
  • Πρώτο φούσκωμα: Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε τη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προετοιμασία του μείγματος ξηρών καρπών:

  • Ψήσιμο των ξηρών καρπών: Ενώ η ζύμη φουσκώνει, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Απλώνουμε τους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψί και τους φρυγανίζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μυρίσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Προσέξτε να μην τα κάψετε.
  • Επικάλυψη των ξηρών καρπών: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το λιωμένο ανάλατο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την αλεσμένη κανέλα. Προσθέστε τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς σε αυτό το μείγμα και ρίξτε τους μέχρι να καλυφθούν καλά. Αφήνω στην άκρη.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο:

  • Προετοιμάστε τη φραντζόλα: Λαδώνουμε ένα ταψί για καρβέλι 9×5 ιντσών (23×13 cm).
  • Ανοίγουμε τη ζύμη: Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος, τρυπήστε την για να απελευθερωθεί ο αέρας. Ανοίξτε το σε ένα ορθογώνιο σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, περίπου 12×18 ίντσες (30×45 cm).
  • Απλώστε το μείγμα ξηρών καρπών: Απλώστε ομοιόμορφα το έτοιμο μείγμα ξηρών καρπών πάνω από τη ζύμη που τυλίγετε, αφήνοντας ένα μικρό περίγραμμα γύρω από τις άκρες.
  • Τυλίγουμε και τοποθετούμε στο ταψί: Ξεκινώντας από μια από τις πιο μακριές άκρες, τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη για να σχηματιστεί ένα κούτσουρο. Τοποθετήστε τη ζύμη σε πλάστη στο ταψί με λαδόκολλα, με τη ραφή προς τα κάτω.

psomi 1 e1694499937623

  • Δεύτερο φούσκωμα: Σκεπάζετε το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.
  • Ψήσιμο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C). Μόλις φουσκώσει ξανά η ζύμη, την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε στον πάτο.
  • Ψύξτε και σερβίρετε: Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για λίγα λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες και το σερβίρετε.

Αυτό το ψωμί με καρύδια είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός αφράτου ψωμιού και της χορταστικής τραγανότητας φρυγανισμένων ξηρών καρπών. Είναι ιδανικό για πρωινό, brunch ή ως γευστικό σνακ. Απολαύστε το σκέτο ή με άλειμμα βουτύρου για μια έξτρα απολαυστική απόλαυση.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα