Η συνταγή είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Έχει αποδειχθεί ότι οι διαιτητικές ίνες µειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίµα, κάτι που βοηθά στη µείωση του κινδύνου εµφάνισης αθηροσκλήρυνσης και διαβητικής καρδιοπάθειας. Η συνταγή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε κορεσμένα λιπαρά, και μηδενική περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης A και καλίου Όμως, περιέχει αρκετή ποσότητα νατρίου και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του από τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.
ΥΛΙΚΑ
Για τη σαλάτα
320 γρ. αλμύρα, βρασμένη
800 γρ. κολοκύθι, βρασμένο
80 γρ. βινεγκρέτ λεμόνι
10 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 γρ. δυόσμο, χοντροκομμένο
5 γρ. λάδι σκόρδο-τζίντζερ
120 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε μικρά καρέ
αλάτι
Για τη βινεγκρέτ λεμόνι (για 500 γρ)
360 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
90 γρ. χυμό λεμόνι
5 γρ. ζάχαρη
45 γρ. νερό
αλάτι
Για το λάδι σκόρδο-τζίντζερ (για 100 γρ)
100 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
25 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε φέτες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη σαλάτα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την αλμύρα, το κολοκύθι, το κρεμμύδι και τον δυόσμο.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και το λάδι σκόρδο-τζίντζερ και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε και προσθέτουμε τα κομμάτια του ανθότυρου.
- Για τη βινεγκρέτ λεμόνι: Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό, στον κάδο του μπλέντερ.
- Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο.
- Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.
- Για το λάδι σκόρδο-τζίντζερ: Αλέθουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και διατηρούμε στο ψυγείο.