25.6 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Σαλάτα: Πότε η σαλάτα μας δεν είναι υγιεινή;

Οι σαλάτες φτιάχνονται συνήθως συνδυάζοντας μαρούλι ή ανάμεικτα χόρτα και λαχανικά με διάφορα υλικά και dressing. Με μια μεγάλη ποικιλία υλικών, οι σαλάτες αποτελούν βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής . Μπορείτε να προσθέσετε σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο σε μια σαλάτα, παρ’ όλα αυτά ορισμένες επιλογές δεν είναι καθόλου υγιεινές.

 

salata 1 1

Μια σαλάτα είναι πάντα υγιεινή;

Εξαρτάται από το τι προσθέτετε στα λαχανικά σας! Τα σωστά υλικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα χορταστικό γεύμα γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες. Αντίθετα, η προσθήκη συστατικών που περιέχουν επιπλέον θερμίδες, λίπος, νάτριο και ζάχαρη υποβιβάζουν τη διατροφική αξία της σαλάτας σας.

Τί να αποφύγετε;

·        Κρεμώδη Dressing

Τα κρεμώδη dressing τύπου blue cheese ή ranch dressing είναι συχνά πλούσια σε

  • Θερμίδες
  • Νάτριο
  • Κορεσμένα Λιπαρά

Πιο συγκεκριμένα, 2 κουταλιες της σούπας ενός τυπικού dressing με blue cheese προσδίδουν σχεδόν 150 θερμίδες και περισσότερα από 15 γραμμάρια λίπους. Αν αναλογιστούμε ότι πολλοί προσθέτουν ακόμα και μισό φλιτζάνι ή περισσότερο, καταλαβαίνουμε πως μία σαλάτα μπορεί να περιέχει περισσότερα λιπαρά από ένα burger.

·        Μαγιονέζα

Παρόλο που η μαγιονέζα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και θερμίδες δεν είναι τόσο κακή επιλογή αν μιλάμε για δύο κουταλάκια του γλυκού. Βέβαια, οι περισσότεροι καταναλωτές της δε περιορίζονται σε τόσο μικρή ποσότητα και προσθέτουν ακόμα και ¼ του φλιτζανιού που ισοδυναμεί με 325 επιπλέον θερμίδες στη σαλάτα τους.

·        Dressing χωρίς λιπαρά

“Μα γιατί να τα αποφύγουμε; Αφού δε περιέχουν λιπαρά..” είναι η συχνότερη σκέψη όλων. Αν είναι και η δικά σας, θα πρότεινα να το ξανασκεφτείτε. Για να καλύψουν τη μειωμένη γεύση που προκύπτει από την απώλεια λιπαρών, τα dressing χωρίς λιπαρά είναι συνήθως πλούσια σε:

  • Ζάχαρη
  • Νάτριο
  • Χημικά Πρόσθετα

Επιπλέον, το σώμα σας χρειάζεται τα λιπαρά για να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, D και Ε, οπότε στερώντας πλήρως τα λιπαρά, καθίσταται και αδύνατο να τις προσλάβετε.

·        Τηγανητό Κοτόπουλο

Μια πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο ακούγεται υγιεινή, σωστά; Αν όμως το κοτόπουλο είναι τηγανητό ή παναρισμένο, δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί σε θερμιδική βόμβα. Το παναρισμένο ή τηγανητό κοτόπουλο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, για αυτό και συστήνεται να αποφεύγεται τόσο στις σαλάτες όσο και γενικότερα. Εκτός αυτων, τα τηγανητά τρόφιμα έχουν ενοχοποιηθεί από πλήθος ερευνών για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και διαφόρων ειδών καρκίνου.

·        Τυριά και αλλαντικά

Το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά ταυτόχρονα είναι πυκνό θερμιδικά και υψηλό σε λιπαρά. Εάν είστε λάτρης των τυριών και θέλετε οπωσδήποτε να τα προσθέσετε, μπορείτε να επιλέξετε ένα με χαμηλά λιπαρά, όπως η μυζήθρα και το τυρί cottage.

 

salata 2 1

Όσον αφορά τα αλλαντικά, αποτελούν μία κατηγορία φαγητού που πρέπει να αποφεύγετε γενικώς και όχι μόνο στις σαλάτες, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες:

  • Νατρίου
  • Νιτρικών ιόντων
  • Συντηρητικών
  • Έχουν συνδεθεί με διάφορα είδη καρκίνου

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα