11.2 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

SARS-CoV-2: Μελέτη δείχνει ότι ορισμένα τσάγια απενεργοποιούν τον ιό στο σάλιο

SARS-CoV-2: Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι κάτι τόσο απλό όσο ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του COVID-19. Το τσάι είναι γνωστό παγκοσμίως για τα πολλά οφέλη του για την υγεία και η Malak Esseili, ιολόγος στο Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στο Κολέγιο Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, ήθελε να μάθει εάν μπορεί επίσης να επηρεάσει τον SARS-CoV-2. Όταν άρχισαν τα πρώτα βουητά της πανδημίας, κανείς δεν χρειάστηκε να πείσει την Esseili για τη σοβαρότητα του θέματος λόγω του παρελθόντος που μελετούσε τους ιούς. Άρχισε αμέσως να ψάχνει τρόπους για να προστατεύσει τον εαυτό της και την οικογένειά της. Χρειαζόταν κάτι που να ήταν εύκολα προσβάσιμο και εύγευστο, γι’ αυτό στράφηκε στο ταπεινό φύλλο τσαγιού. Μετά από ένα γρήγορο ταξίδι στο τοπικό παντοπωλείο της, ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την έρευνά της. «Το να έχει κάτι που είναι προσβάσιμο, εύκολα προετοιμασμένο και κατάλληλο για όλη την οικογένεια θα ήταν ιδανικό», είπε η Esseili, η οποία εμπνεύστηκε επίσης από τα παιδιά της που αγαπούν το τσάι.

web esseili

Μείωση του ιού

Τα ευρήματα της ομάδας της, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Τρόφιμα και Περιβαλλοντική ιολογία (Food and Environmental Virology), καταδεικνύουν πώς ορισμένα τσάγια απενεργοποιούν τον SARS-CoV-2 στο σάλιο —σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 99,9%. Αυτό είναι σημαντικό γιατί ο ιός μολύνει και πολλαπλασιάζεται μέσα στη στοματική κοιλότητα, περνώντας από τον στοματοφάρυγγα πριν φτάσει στους πνεύμονες. «Η απενεργοποίηση του SARS-CoV-2 στο στόμα και τον λαιμό έχει σημασία, διότι αυτό δυνητικά μειώνει την εισαγωγή του ιού στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα», είπε η Esseili. Η Esseili και η τότε πτυχιούχος Julianna Morris, η οποία αποφοίτησε με το μεταπτυχιακό της στην επιστήμη των τροφίμων το 2023, μελέτησαν 24 διαφορετικούς τύπους τσαγιών που διατίθενται στο εμπόριο, μερικοί από τους οποίους ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην υγεία του αναπνευστικού. Από αυτούς, βρήκαν πέντε που μείωσαν σημαντικά τον ιό στο σάλιο: βατόμουρο zinger, ευκάλυπτος μέντα, μέντα, πράσινο τσάι και μαύρο τσάι, με το μαύρο τσάι να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση. Όλες οι δοκιμές έγιναν στο εργαστήριο σε προσομοιωμένες συνθήκες.

web pic esseili

Ζεστό τσάι ως ρόφημα ή γαργάρα Η ομάδα δοκίμασε την αποτελεσματικότητα του τσαγιού τόσο ως ρόφημα όσο και ως γαργάρα για να προσφέρει μια επιλογή σε όσους δεν θέλουν να πίνουν τσάι αλλά θέλουν ένα ξέπλυμα υψηλής συγκέντρωσης που θα παρέχει τα ίδια οφέλη με την κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού. Οι ερευνητές παρασκεύασαν μια συγκέντρωση πόσιμης έγχυσης χρησιμοποιώντας ένα φακελάκι τσαγιού ανά φλιτζάνι, βρασμένο για 10 λεπτά, χωρίς προσθήκες όπως γάλα ή ζάχαρη. Και τα πέντε τσάγια μείωσαν τον ιό κατά τουλάχιστον 96% μέσα σε 10 δευτερόλεπτα στο στόμα. Το μαύρο τσάι ήταν το πιο αποτελεσματικό, μειώνοντας τον ιό κατά 99,9%. Όταν δοκιμάστηκαν ως γαργάρες, παρασκεύασαν το τσάι σε τετραπλάσια συγκέντρωση από το πόσιμο έγχυμα, διαπιστώνοντας ότι και οι πέντε ποικιλίες τσαγιού μείωσαν τον ιό κατά 99,9% μέσα σε 10 δευτερόλεπτα όταν έκαναν γαργάρες. Απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε καλύτερα ποια επίδραση μπορεί να έχουν αυτά τα αποτελέσματα σε έναν ασθενή που είναι άρρωστος με COVID-19, είπε η Esseili, τονίζοντας ότι το τσάι δεν αντικαθιστά την ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα είναι τόσο ελπιδοφόρα όσο και συναρπαστικά για όσους θέλουν να συμπληρώσουν την ιατρική περίθαλψη. «Σε αυτό το στάδιο, δεν προτείνουμε το τσάι ως αυτόνομη παρέμβαση κατά του SARS-CoV-2, επειδή ο ιός πολλαπλασιάζεται επίσης στη μύτη και μπορεί να έχει ήδη φτάσει στον πνεύμονα μέχρι τη στιγμή που ένα άτομο βγει θετικό», είπε η Esseili. «Αλλά το τσάι μπορεί να είναι ένα επιπλέον στρώμα παρέμβασης που οι ασθενείς και οι οικογένειές τους μπορούν εύκολα να υιοθετήσουν σε μια βάση ρουτίνας».

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα