Η σούπα φακής με λεμόνι είναι ένα θρεπτικό, γευστικό και εύκολο πιάτο, ιδανικό για κάθε εποχή. Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, ενώ το λεμόνι προσθέτει μια δροσερή και ελαφρώς όξινη νότα που απογειώνει τη γεύση.
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι φακές (κόκκινες ή καφέ)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, τριμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. κουρκουμάς (προαιρετικά)
- 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών ή νερό
- Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με την προτίμηση)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- Φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το καρότο, το κύμινο και τον κουρκουμά, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ώστε να βγουν τα αρώματα.
- Ρίχνουμε τις φακές και το ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε ζεστή, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο.
Αυτή η σούπα είναι ιδανική για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα, γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά!