Τα σπαγγέτι με λαχανικά είναι ένα απολαυστικό και θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει την ικανοποιητική άνεση των ζυμαρικών με τη ζωηρή καλοσύνη των φρέσκων, εποχιακών λαχανικών. Αυτή η συνταγή δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και απίστευτα ευέλικτη, επιτρέποντάς σας να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία λαχανικών που ταιριάζουν με το γούστο σας και την εποχή.
Σπαγγέτι με λαχανικά
- περίπου 225 γραμμάρια σπαγγέτι (διατίθενται επιλογές ολικής αλέσεως ή χωρίς γλουτένη)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 φλιτζάνι μπουκίτσες μπρόκολου
- 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 1/4 φλιτζάνι μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι και κομμένες σε φέτες
- 1/4 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού, σχισμένα
- 1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Οδηγίες παρασκευής:
- Βράζουμε τα μακαρόνια: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέστε τα μακαρόνια και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Θυμηθείτε να κρατήσετε περίπου ένα φλιτζάνι νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών πριν στραγγίσετε τα μακαρόνια.
- Σοτάρουμε τα αρωματικά: Όσο ψήνονται τα μακαρόνια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και το σκόρδο να μυρίσει.
- Προσθέστε τα λαχανικά: Προσθέστε τις κόκκινες και κίτρινες πιπεριές κομμένες σε φέτες, τα κολοκυθάκια, τα ντοματίνια, τα μπουκέτα μπρόκολου και τα μανιτάρια στο τηγάνι. Σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 5-7 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τρυφερά αλλά ακόμα ελαφρώς τραγανά.
- Συνδυάστε ζυμαρικά και λαχανικά: Μόλις ψηθούν τα λαχανικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέστε τα βρασμένα και στραγγισμένα μακαρόνια στο τηγάνι. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά και τα λαχανικά, αφήνοντάς τα να ενωθούν ομοιόμορφα. Εάν το μείγμα φαίνεται πολύ στεγνό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το νερό μαγειρέματος των ζυμαρικών για να δημιουργήσετε μια ελαφριά σάλτσα που να κολλάει στα μακαρόνια.
- Καρυκεύστε και γαρνίρετε: Αλατοπιπερώνετε το πιάτο κατά βούληση. Πασπαλίστε τις μαύρες ελιές κομμένες σε φέτες και τα σκισμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού από πάνω για μια έκρηξη γεύσης και χρώματος.
- Σερβίρετε: Αν θέλετε, πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα σε μεμονωμένες μερίδες. Σερβίρετε αμέσως τα ζωηρά μακαρόνια σας με λαχανικά, γαρνίροντας με επιπλέον φύλλα φρέσκου βασιλικού αν θέλετε. Απολαμβάνετε καλύτερα ζεστό.
Αυτή η συνταγή για μακαρόνια με λαχανικά δεν είναι μόνο μια γιορτή αλλά και ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα. Μπορείτε να το προσαρμόσετε εύκολα χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα σας λαχανικά ή ό,τι είναι της εποχής, καθιστώντας το μια ευέλικτη και ευέλικτη επιλογή για κάθε εποχή του χρόνου. Είτε είστε χορτοφάγος είτε απλά θέλετε να προσθέσετε περισσότερα γεύματα με βάση τα φυτά στη διατροφή σας, αυτό το πιάτο είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε την καλοσύνη των λαχανικών και την ανακουφιστική γοητεία των ζυμαρικών σε ένα υπέροχο μπολ.