25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Σπανακόριζο συνταγή: Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για σπανακόριζο;

Το σπανάκι με ρύζι, γνωστό ως «Σπανακόριζο» στην ελληνική κουζίνα, είναι ένα απλό αλλά γευστικό πιάτο που είναι θρεπτικό και ανακουφιστικό. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να φτιάξετε το τέλειο σπανάκι με ρύζι.

spanakorizo2

Συστατικά

  • 450 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι (ή 2 συσκευασίες κατεψυγμένο σπανάκι)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι με μακριά κόκκους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο (ή 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο άνηθο)
  • 1/4 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Προαιρετικά: τυρί φέτα και επιπλέον φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το σπανάκι:
Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκο σπανάκι, ξεπλύνετε πολύ καλά και ψιλοκόψτε. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγώστε και στραγγίστε το περιττό νερό.

Σοτάρουμε τα αρωματικά:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μυρίσουν.

Προσθέστε το ρύζι:
Ρίξτε το ρύζι και μαγειρέψτε για περίπου 2 λεπτά, αφήνοντάς το να ψηθεί ελαφρά στο λάδι και να ανακατευτεί με τα αρωματικά.

Ενσωματώνουμε το σπανάκι:
Προσθέστε σταδιακά το σπανάκι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί σε όγκο. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σπανάκι, απλά προσθέστε το με τη μία.

Προσθέστε υγρά και καρυκεύματα:
Ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών (ή το νερό) και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να είναι τρυφερό και να έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.

Τελειώστε και σερβίρετε:
Μόλις ψηθεί τελείως το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κάτσει σκεπασμένο για λίγα λεπτά.
Σερβίρετε το Σπανακόριζο ζεστό, προαιρετικά με θρυμματισμένη φέτα και επιπλέον φέτες λεμονιού για έξτρα γεύση.

spanakorizo

Υφή: Προσαρμόστε την ποσότητα υγρού με βάση την επιθυμητή συνοχή. για πιο κρεμώδη υφή, προσθέστε λίγο ζωμό ή νερό.
Προσθήκες: Για πρόσθετη πρωτεΐνη, σκεφτείτε να αναμίξετε μερικά μαγειρεμένα ρεβίθια ή φακές.
Γεύση: Ένα ψιλόβροχο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο λίγο πριν το σερβίρισμα μπορεί να ενισχύσει τη γεύση.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο και τέλεια μαγειρεμένο σπανάκι με ρύζι, ένα πιάτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα