17.4 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Σπαράγγια ψητά με λεμόνι και παρμεζάνα

Τα σπαράγγια είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που προσθέτει μια gourmet πινελιά σε κάθε γεύμα. Η μοναδική του γεύση και η τρυφερή υφή του το καθιστούν αγαπημένο τόσο στους σεφ όσο και στους οικιακούς μάγειρες. Ακολουθεί μια απλή αλλά νόστιμη συνταγή που αναδεικνύει τη φυσική γεύση των σπαραγγιών: Ψητά σπαράγγια με λεμόνι και παρμεζάνα.

sparaggia

Συστατικά:

  • 1 ματσάκι σπαράγγια (περίπου 1 κιλό)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • Προαιρετικά: 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

 

Οδηγίες:

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα για εύκολο καθάρισμα.
  • Πλένετε τα σπαράγγια με κρύο νερό και τα στεγνώνετε με χαρτοπετσέτα. Κόψτε τις ξυλώδεις άκρες λυγίζοντας κάθε κοτσάνι μέχρι να κουμπώσει φυσικά στο σημείο που γίνεται τρυφερό.
  • Τοποθετήστε τα σπαράγγια σε μία στρώση στο έτοιμο ταψί. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Εάν χρησιμοποιείτε σκόρδο, πασπαλίστε το πάνω από τα σπαράγγια για μια επιπλέον στρώση γεύσης.
  • Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα σπαράγγια και να γίνουν ελαφρώς τραγανά στις άκρες. Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πάχος των κοτσανιών.
  • Βγάζετε από το φούρνο και πασπαλίζουμε αμέσως με ξύσμα λεμονιού και παρμεζάνα. Ανακατέψτε απαλά για να ενωθούν και βεβαιωθείτε ότι τα σπαράγγια είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένα.
  • Στύψτε φρέσκο χυμό λεμονιού από πάνω λίγο πριν το σερβίρετε για να προσθέσετε μια λαμπερή, πικάντικη γεύση που συμπληρώνει τον πλούτο της παρμεζάνας.

Αυτό το πιάτο με σπαράγγια είναι τέλειο ως συνοδευτικό για ψητά κρέατα, ψάρια ή ως μέρος μιας χορτοφαγικής αλείμματος. Η απλή προετοιμασία του επιτρέπει στις φυσικές γεύσεις να λάμπουν, καθιστώντας το μια συνταγή για κάθε περίσταση. Απολαύστε αυτό το νόστιμο και υγιεινό λαχανικό, γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ως μια απολαυστική προσθήκη στο γαστρονομικό σας ρεπερτόριο.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα