Το φαλάφελ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την Μέση Ανατολή, φτιαγμένο κυρίως από ρεβίθια ή φασόλια, που τηγανίζονται σε στρογγυλές μπαλίτσες ή κεφτεδάκια. Είναι εξαιρετικά νόστιμο και υγιεινό, ιδανικό για χορτοφάγους και vegan διατροφές, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αν θέλεις να το φτιάξεις στο σπίτι, η διαδικασία είναι απλή και γευστική!
Υλικά:
- 250 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα για 12 ώρες)
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι (όσο χρειάζεται)
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των Ρεβιθιών: Πρώτα, πρέπει να μουλιάσεις τα ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες (ή για μια νύχτα). Στη συνέχεια, τα στραγγίζεις καλά και τα βάζεις σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
- Ανακάτεμα Υλικών: Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη μέντα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι στον επεξεργαστή και χτυπάς μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία, αλλά λίγο υφή μάζα.
- Μπλέντισμα και Ανάμειξη: Προσθέτεις το μπέικιν πάουντερ και λίγο αλεύρι για να βοηθήσεις στη διατήρηση του σχήματος του φαλάφελ όταν τηγανίζεται. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, μπορείς να προσθέσεις λίγο παραπάνω αλεύρι.
- Σχηματισμός και Τηγάνισμα: Πλάθεις το μείγμα σε μικρές μπαλίτσες ή κεφτεδάκια και τις τηγανίζεις σε καυτό λάδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανά εξωτερικά.
- Σερβίρισμα: Αφήνεις τα φαλάφελ να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρεις με πίτα, ταχίνι, φρέσκα λαχανικά ή σαλάτα.
Αυτό το σπιτικό φαλάφελ είναι πεντανόστιμο και υγιεινό, ιδανικό για γεύμα ή σνακ. Μπορείς να το απολαύσεις με γιαούρτι, χούμους ή οποιοδήποτε αγαπημένο σου ντιπ.