Οι μπάμιες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά της ελληνικής κουζίνας και συνδυάζονται υπέροχα με διάφορα υλικά. Αυτή η συνταγή φέρνει την μοντέρνα πινελιά με την προσθήκη λιαστών ντοματών και μαυροδάφνης, προσφέροντας μοναδικές γεύσεις και αρώματα στο τραπέζι σας.
Υλικά:
- 500 γρ. μπάμιες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία μπαμιών: Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες μπάμιες, πλύνετε τις καλά και κόψτε τις κορυφές τους. Εάν είναι κατεψυγμένες, απλά τις αφήνετε να ξεπαγώσουν.
- Σοτάρισμα κρεμμυδιών: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε τα μέχρι να γίνουν διάφανα και μαλακά (περίπου 5-7 λεπτά).
- Προσθήκη μπαμιών: Προσθέστε τις μπάμιες στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά. Σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
- Συνδυασμός υλικών: Προσθέστε τις λιαστές ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά να ενωθούν καλά.
- Μετάγγιση σε ταψί: Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ταψί. Ρίξτε τον χυμό λεμονιού και τη μαυροδάφνη πάνω από τις μπάμιες. Προσθέστε το νερό και ανακατέψτε ελαφρώς.
- Ψήσιμο: Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για ακόμα 15-20 λεπτά, μέχρι οι μπάμιες να είναι τρυφερές και να έχει απορροφηθεί το υγρό.
- Σερβίρισμα: Αφήστε το πιάτο να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φρέσκο ψωμί και μια σαλάτα για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Αυτή η συνταγή είναι τέλεια για την οικογένεια , φέρνοντας γεύσεις και αρώματα που θα σας ικανοποιήσουν ενώ, παράλληλα, φροντίζετε, με τον καλύτερο τρόπο και την υγεία σας!