Ο μπακαλιάρος με ντομάτα και ελιές είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του ψαριού με την οξύτητα της ντομάτας και την αλμυρή γεύση των ελιών. Είναι ιδανικό για την περίοδο της Σαρακοστής, αλλά μπορεί να σερβιριστεί όλο το χρόνο. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να το ετοιμάσετε στο σπίτι.Υλικά για 4 μερίδες:
- 500 γρ. μπακαλιάρος (ξερός ή φρέσκος)
- 400 γρ. ντομάτες (φρέσκες ή κονσέρβα)
- 100 γρ. ελιές (μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσι)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (για γαρνίρισμα)
- Λεμόνι (για σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του μπακαλιάρου: Αν χρησιμοποιείτε ξερό μπακαλιάρο, πρέπει να τον μουλιάσετε σε νερό για 24-48 ώρες, αλλάζοντας το νερό τακτικά για να απομακρυνθεί η αλμύρα. Αν είναι φρέσκος, απλώς τον πλένετε καλά και τον κόβετε σε κομμάτια.
- Ετοιμάστε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε τις ντομάτες (κομμένες σε κυβάκια αν είναι φρέσκιες) και την ζάχαρη. Αφήστε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και ξίδι.
- Μαγείρεμα του μπακαλιάρου: Στη συνέχεια, προσθέστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στη σάλτσα και αφήστε τα να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να είναι καλά μαγειρεμένα. Προσθέστε τις ελιές 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.
- Σερβίρισμα: Αφαιρέστε το πιάτο από τη φωτιά και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και λεμόνι για να προσθέσετε επιπλέον γεύση.
Αυτό το πιάτο είναι πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα, ιδανικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή για να απολαύσετε μια οικογενειακή βραδιά. Καλή όρεξη!