19.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Τάρτα δαμάσκηνα: Φτιάξτε τάρτα με δαμάσκηνα, μια απολαυστική γεύση του καλοκαιριού

Αυτή η συνταγή για τάρτα με δαμάσκηνο συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα των ώριμων δαμάσκηνων με μια βουτυρώδη, νιφάδα κρούστας, δημιουργώντας ένα απολαυστικό επιδόρπιο που γιορτάζει τις ζωηρές γεύσεις του καλοκαιριού. Με μια τρυφερή ζύμη που περιβάλλει ζουμερές φέτες δαμάσκηνου, αυτή η τάρτα δεν είναι μόνο οπτικά ελκυστική αλλά και μια ανακουφιστική απόλαυση που μπορείτε να απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Είτε σερβίρεται ζεστή με μια κούκλα σαντιγί είτε την απολαμβάνετε μόνη της, αυτή η τάρτα δαμάσκηνου είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει με την απλή αλλά κομψή παρουσίασή της και την υπέροχη γεύση της. Ιδανική για συγκεντρώσεις ή ένα ιδιαίτερο οικογενειακό επιδόρπιο, αυτή η συνταγή αποτυπώνει την ουσία των εποχιακών φρούτων σε μια απολαυστική δημιουργία ζαχαροπλαστικής

plumtart2ready

Συστατικά:

Για την κρούστα:

  • 1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, κρύο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό ή όσο χρειάζεται

Για τη γέμιση:

  • 6-8 ώριμα δαμάσκηνα, χωρίς τα κουκούτσια και κομμένα σε φέτες
  • 1/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

Για το σερβίρισμα (προαιρετικό):

  • Ζάχαρη άχνη, για ξεσκόνισμα
  • Παγωτό σαντιγί ή βανίλια

Οδηγίες:

  • Ετοιμάζουμε την κρούστα:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τα κρύα κομμάτια βουτύρου και κόψτε τα στο μείγμα του αλευριού χρησιμοποιώντας ένα κουπάτ ζαχαροπλαστικής ή τα δάχτυλά σας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τον κρόκο του αυγού και το παγωμένο νερό. Περιχύστε το μείγμα των αυγών πάνω από το μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Εάν η ζύμη φαίνεται στεγνή, προσθέστε περισσότερο παγωμένο νερό, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά.
Πλάθουμε τη ζύμη σε δίσκο, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

  • Προθερμάνετε το φούρνο:

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σε ένα μεσαίο μπολ, ρίξτε τις φέτες δαμάσκηνου με την κρυσταλλική ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα (αν χρησιμοποιείτε) και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να καλυφθούν καλά.

  • Φτιάξτε την τάρτα:

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε την παγωμένη ζύμη σε κύκλο με διάμετρο περίπου 12 ίντσες. Μεταφέρετε προσεκτικά τη ζύμη στο έτοιμο ταψί. Τοποθετήστε τις φέτες δαμάσκηνου σε ομόκεντρους κύκλους ή ένα διακοσμητικό σχέδιο πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας ένα περίγραμμα περίπου 1-2 ίντσες γύρω από τις άκρες. Διπλώστε τις άκρες της ζύμης πάνω από τη γέμιση δαμάσκηνου, πιέτες καθώς προχωράτε για να δημιουργήσετε μια ρουστίκ άκρη τάρτας. Περάστε τη γέμιση δαμάσκηνου με κομμάτια βουτύρου.

  • Ψήστε την τάρτα:

Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα και τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν και να φουσκώσουν.

plumtart3ready
Σερβίρισμα:

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πάνω στο ταψί. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, αν θέλουμε, πριν το σερβίρουμε. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
Απολαύστε αυτή τη νόστιμη τάρτα δαμάσκηνου ως τέλειο τέλος σε ένα γεύμα ή μια απολαυστική απόλαυση με απογευματινό τσάι ή καφέ!

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα