22.2 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Τεχνητά Γλυκαντικά: Η μακροχρόνια πρόσληψη συνδέεται με αυξημένο όγκο λιπώδους ιστού του σώματος

Τεχνητά Γλυκαντικά: Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και της Σχολής Δημόσιας Υγείας ηγήθηκαν μιας μελέτης σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Πάνω από 20 χρόνια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε την τακτική διατροφική πρόσληψη των ανθρώπων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα μη θρεπτικά γλυκαντικά που βρίσκονται συνήθως στα τεχνητά γλυκαντικά. Διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ασπαρτάμης, σακχαρίνης και αναψυκτικών διαίτης συνδέθηκε με αυξημένα αποθέματα λίπους στην κοιλιά και λίπος στους μυς.

sucralose

Ωστόσο, η μελέτη δεν βρήκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του τεχνητού γλυκαντικού σουκραλόζης και αυτών των μετρήσεων του όγκου λίπους. «Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η συνήθης, μακροχρόνια πρόσληψη συνολικής και μεμονωμένης πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών σχετίζεται με μεγαλύτερους όγκους λιπώδους ιστού, κοινώς γνωστό ως σωματικό λίπος», δήλωσε ο Brian Steffen, Ph.D., MSCR, καθηγητής στο Τμήμα. Χειρουργικής στο U of M Medical School και συν-ερευνητής στη μελέτη. «Αυτό διαπιστώθηκε ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το πόσο τρώει ένα άτομο ή η ποιότητα της διατροφής του». Τα ευρήματα της μελέτης εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που προωθούν την αντικατάσταση των προστιθέμενων σακχάρων με τεχνητά γλυκαντικά. Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές συνιστούν την εξέταση εναλλακτικών προσεγγίσεων, καθώς η μακροχρόνια κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να έχει πιθανές συνέπειες για την υγεία. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίκαιρη μελέτη, δεδομένης της πρόσφατης προειδοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την ασπαρτάμη», δήλωσε η Lyn Steffen, Ph.D., MPH, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και κύριος ερευνητής στη μελέτη.

sweetener

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εύρεσης εναλλακτικών λύσεων για τα τεχνητά γλυκαντικά σε τρόφιμα και ποτά, ειδικά επειδή αυτά τα πρόσθετα γλυκαντικά μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία». Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών και του αυξημένου σωματικού λίπους. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών και την απόκτηση σαφέστερων γνώσεων σχετικά με το πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη μεταβολική υγεία.

Δημοσιεύτηκε στο Διεθνές περιοδικό Παχυσαρκίας (International Journal of Obesity)

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα