17.2 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024

Θαλασσινά: Ποια βοηθούν στη φυσική αύξηση της βιταμίνης Β12;

Τα θαλασσινά είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές βιταμίνης Β12, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των νεύρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υποστήριξη της σύνθεσης του DNA. Για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης Β12, ορισμένοι τύποι θαλασσινών παρέχουν εξαιρετικές επιλογές, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Β12 και της συνολικής διατροφικής τους αξίας.

ostraka

1. Όστρακα

Τα όστρακα θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένων οστράκων μπορεί να προσφέρει πάνω από 80 μικρογραμμάρια Β12, που είναι πάνω από 33 φορές την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Τα όστρακα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλες βιταμίνες, κάνοντάς τα μια εξαιρετική επιλογή για συνολική θρεπτική αξία.

2. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι άλλη μία εξαιρετική επιλογή όταν πρόκειται για Β12. Γεμάτες θρεπτικά συστατικά, μια μόνο μερίδα σαρδέλας μπορεί να προσφέρει πάνω από το 300% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β12. Είναι επίσης πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία, και αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή θαλασσινών λόγω της θέσης τους στη διατροφική αλυσίδα.

3. Σκουμπρί

Το σκουμπρί είναι ένα λιπαρό ψάρι, γνωστό για την πλούσια γεύση του και το θρεπτικό προφίλ του. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, με μια μερίδα 3 ουγγιών να προσφέρει περίπου 20 μικρογραμμάρια, ή πάνω από το 300% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης, το σκουμπρί είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, ειδικά σε ωμέγα-3, που υποστηρίζουν την καρδιακή και γνωστική λειτουργία.

4. Σολομός

Ο σολομός είναι δημοφιλής για τη γεύση και την ευελιξία του στη μαγειρική, αλλά είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών σολομού περιέχει περίπου 4,9 μικρογραμμάρια Β12, ή το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Επιπλέον, ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

5. Τόνος

Ο τόνος, είτε φρέσκος είτε σε κονσέρβα, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β12. Μια μερίδα 3 ουγγιών μαγειρεμένου τόνου προσφέρει περίπου 2,5 μικρογραμμάρια Β12. Ο τόνος είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες και χαμηλός σε λιπαρά, προσφέροντας μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή.

solomos

6. Πέστροφα

Η πέστροφα αποτελεί άλλη μία εξαιρετική επιλογή για την αύξηση της πρόσληψης Β12. Μια μερίδα μαγειρεμένης πέστροφας μπορεί να παρέχει περίπου 7,5 μικρογραμμάρια Β12.

Συντάκτης

Δείτε Επίσης

Τελευταία άρθρα