Η πίτσα με προζύμι (sourdough) είναι μια πιο υγιεινή και γευστική εκδοχή της κλασικής πίτσας, χάρη στη φυσική ζύμωση που προσφέρει το προζύμι. Αυτό το είδος ζύμης έχει πλούσια γεύση, τραγανή κρούστα και πιο εύπεπτη δομή.
Υλικά
- 500γρ αλεύρι για ψωμί
- 150γρ ενεργό προζύμι (να έχει τραφεί 4-6 ώρες πριν)
- 10γρ αλάτι
- 280ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανάμειξη υλικών
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το προζύμι με το νερό μέχρι να διαλυθεί. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Προσθήκη αλατιού και ελαιόλαδου
Προσθέστε το αλάτι και το ελαιόλαδο στη ζύμη. Ζυμώστε για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει ελαστική και λεία.
Πρώτη άνοδος (bulk fermentation)
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 4-6 ώρες. Κάθε 30-45 λεπτά, διπλώστε τη ζύμη (stretch & fold) για καλύτερη υφή.
Διαμόρφωση και ψύξη
Χωρίστε τη ζύμη σε 2-3 μπάλες (ανάλογα με το μέγεθος της πίτσας που θέλετε). Τοποθετήστε τις σε αλευρωμένο ταψί ή δοχείο, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες (ιδανικά 24-48 ώρες για καλύτερη γεύση).
Προετοιμασία πριν το ψήσιμο
Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν τη χρήση ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Άνοιγμα ζύμης και προσθήκη υλικών
Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη ζύμη με τα χέρια σας, δίνοντάς της σχήμα πίτσας. Προσθέστε σάλτσα ντομάτας, τυριά και υλικά της επιλογής σας.
Ψήσιμο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250°C για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν έχετε πέτρα ψησίματος, τοποθετήστε τη μέσα στον φούρνο. Ψήστε την πίτσα για 7-10 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.